ANASAYFA arrow right Yaşam

Gaziantep, çocuk gelin cehennemi!

Gaziantep, çocuk gelin cehennemi!
YAYINLAMA: 24 Temmuz 2020 / 21.00
GÜNCELLEME: 24 Temmuz 2020 / 21.43
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde 2019'da bebek ölüm hızı 9.1 oranında seyrederken, Gaziantep'te 16.2 ile ülke ortalamasının çok üzerinde seyrediyor. Sebebi çocuk gelinler!!!

Gaziantep Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Doğan Eroğulları, ölüm nedenlerinin büyük kısmının prematüre doğumlardan kaynaklandığını belirterek, "18 yaşın altındaki evliliklerden kaynaklı erken gebelikler söz konusu. Gaziantep, binde 15,3 ile en fazla bebek ölümünün gerçekleştiği il olarak görülüyor. Bebek ölümleri ülkelerin gelişmişlik düzeyini gösteren en önemli göstergelerden biri. Bu hiç iyi bir istatistik değil."

"Erken yaşta gebelikler en önemli faktör"

Bu verilere, Suriyeli mültecilerin dahil olmadığına vurgu yapan Eroğulları, "Bebek ölüm hızındaki artışın nedeni, 18 yaşın altındaki evlilikler ve erken yaşta gebelikler. Sık doğum aralıkları da etkenlerden biri. Etkili bir doğum kontrolü yönteminin kullanılmamasından kaynaklı sık hamile kalma ve bunun getirdiği prematüre. Yeni doğan enfeksiyonuna yakalanan bebeklerimizi maalesef kaybediyoruz.Gaziantep’te bizler konunun öncelikle taraflarıyla çözüme katkı sunacak şekilde saha çalışmaları yaptık. İl Sağlık Müdürlüğü, Gaziantep Tıp Fakültesi, derneğimizle birlikte çalışmalar yaptık” diye açıklamada bulundu.

"Pandemi süreci çalışmaları kesintiye uğrattı"

"Kadın doğum, pediatri, yeni doğan uzmanları, Sağlık Müdürlüğü, belediye, üniversiteler, özel ve kamu hastaneleri gibi kalabalık bir toplulukla alınacak önlemlerle ilgili bir toplantı yaptık. Kısa, orta ve uzun vadede olmak üzere birçok önlem almamız gerekiyordu. Bununla ilgili çok ciddi bir altyapı hazırladık ancak pandemi sürecinden dolayı maalesef bu çalışmalar biraz kesintiye uğradı. Bununla ilgili birinci basamakta aile hekimlerinin takiplerinin ardından riskli gebeleri hastanelere yönlendirmesi, doğumun uygun şartlarda yapılması, prematüreler için yoğun bakım süreçleri gibi çalışmalar gündemimizdeydi. Ancak tüm bu nedenlerin altında yatan sosyal nedenler var. Erken yaştaki evlilikler, sık doğum aralıkları, genetik faktörler ki bunun tetikleyen akraba evliliklerini söyleyebiliriz. Bu anlamda da tedbirler alınması gerekiyor."

Bebek ölümleri Meclis'e taşındı

CHP Gaziantep Milletvekili İrfan Kaplan, geçtiğimiz günlerde Gaziantep’teki bebek ölüm hızını TBMM’ye taşıyarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya yanıtlaması için Meclis Başkanlığına verdiği önergede; Gaziantep'in ülke genelinde bebek ölümlerinin en çok gerçekleştiği il olmasının ve son yıllarda bebek ölüm hızının sürekli artmasının sebeplerini sordu.

Kaplan, "Sağlık Bakanlığı tarafından 2018 yılında yapılan çalışmalar sonucunda özellikle özel hastanelerde yeni doğan bebek yoğun bakım ünitelerinin yetersiz ve uygun olmayan koşullara sahip olduğu sonucunun çıkarıldığını biliyoruz ancak sonraki yılda artarak devam eden bebek ölümlerinden bu sorunların ihmal edildiğini ve çözüm üretilmediğini anlıyoruz'' dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *