ANASAYFA arrow right Yaşam

Gaziantep, cinsel istismarın sık yaşandığı illerden biri

Gaziantep, cinsel istismarın sık yaşandığı illerden biri
YAYINLAMA: 22 Mart 2021 / 21.00
GÜNCELLEME: 22 Mart 2021 / 21.45
Her yıl 73 milyon erkek ve 150 milyon kız çocuğu cinsel istismara uğruyor

Gaziantep’in cinsel istismar vakalarının sık yaşandığı illerden birisi olduğunu, hatta ülke genelinde yapılan araştırma ve sayımlarda üst sıralarda yer aldığını söyleyen Av. Yeni, “İlimizde konuya ilişkin 959 ceza davası görülmüş olup bunun 228’i mahkumiyetle sonuçlandı. Bu veriler yalnızca adli mercilere yansıyan vakalar üzerinden elde edilenler. Adli mercilere intikal etmemiş olan istismar vakaları da birlikte düşünüldüğünde, görünenden daha da elim bir tablonun olduğu ortada” şeklinde konuştu.

İstismar gerçeğinin ülkemizdeki yansıması da vahim

Birleşmiş Milletler’in Çocuğa Yönelik Şiddet Araştırma Raporu’na göre; dünyada her yıl 73 milyon civarında erkek çocuğunun ve 150 milyon civarında kız çocuğu cinsel istismara uğradığını açıklayan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) gönüllü avukatı Elmas Yeni, “Dünyada küresel hale gelen bu istismar gerçeğinin ülkemizdeki yansıması da vahim bir tabloyu karşımıza sermektedir. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine bakıldığında; Türkiye’ de 2014 ve 2017 yılları arasında 7 bin 466 erkek, 51 bin 818 kız çocuğu cinsel istismara maruz kaldı” dedi.

Cinsel suçların neredeyse yarıya yakını çocuklara karşı işleniyor

Yeni, “21 Temmuz 2020 yılında yayımlanan TÜİK verilerine göre; 2015 ila 2019 yılları arasında suça karışan mağdur çocukların mağduriyet sebeplerine bakıldığında, yüzde 15,2’lik kısmı cinsel istismar mağduriyetleri oluşturmaktadır. Adalet Bakanlığı’nca açıklanan verilerde ise; 2012 yılında çocukların karıştığı cinsel istismar davalarında 17 bin 589 olan suç sayısı, 2019 yılında 22 bin 689’a ulaşmıştır. 2019 yılında işlenen cinsel suçların neredeyse yarıya yakını çocuklara karşı işlenmiştir. Cinsel istismar davalarının yargısal süreçlerindeki eksiklik ve tıkanmalar da giderilememesi, mağdur çocukların bu yargısal süreçte fazlaca yıpranması bu durumun ortaya çıkışında etkin rol oynuyor” ifadelerini kullandı.

Dernek, psikolojik destek sağlıyor

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) hakkında bilgi veren Av. Yeni, derneğin 2017 yılında Mersin merkezli kurulduğunun altını çizdi. “Dernek, ülkemizde 2017 yılında Mersin merkezli olarak resmen kurulmuştur.  2020 yılı Haziran ayı itibari ile 50 binden fazla sayıda gönüllü üyesi ile ülke çapında etkin olarak faaliyet sürdüren bir dernektir. Dernek bünyesinde öğretmen, çocuk gelişim uzmanları, pedagog, avukat, sağlıkçı, mimar ve diğer meslek grupları da dahil olmak üzere, her meslek grubundan bireyler yer almaktadır. Dernek toplumsal bilinçlendirme ve eğitim çalışmalarının yanı sıra, bünyesinde barındırdığı avukatlar ile mağdur çocuk ve ailelere hali hazırda görülmekte olan davalarda hukuki destek sağlamakta, gönüllü psikologlarla da mağdur çocuklara rehabilite hizmeti vererek, psikolojik destek de vermektedir. Sahada, üniversitelerde, yerel yönetimlerle, özel şirketler ile kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içinde hareket etmekte, bilinçlendirme faaliyetleri adına ortak çalışmalar yürütülüyor” dedi.

Gönüllü avukat olarak yer alıyorlar

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı İle Mücadele Derneği (UCİM) gönüllü Avukatı Elmas Yeni, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “İstismar mağduru çocukların şikayet, takip ve her türlü iş ve işlemlerinde mağdurlara destek olmaktadır. Derneğin Gaziantep ilinde de gönüllü yapılanması kurulmuş bulunmakta ve çalışmalarını etkin olarak devam ettirmektedir. Derneğin Gaziantep yapılanmasında Av. Elmas Yeni ve Av. Özlem Kartal gönüllü avukat olarak yer almaktadır. Dernek, istismar mağduru çocukların davalarında, dernekteki diğer gönüllü hukukçular ile birlikte, onlara hukuki destek sağlamakta, dava sürecinin her aşamasında mağdurların yanında yer almaktadır. Bununla birlikte, gönüllülük esası ile işleyiş gösteren bu derneğin faaliyetlerine katkı sunmak için herhangi bir meslek grubuna ya da statüye dahil olmak gerekmiyor, dernek çocukları korumak isteyen tüm gönüllülere kapısını açıyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *