ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gaziantep, çimento ve demir fiyatında Türkiye’de 4’üncü sırada

Gaziantep, çimento ve demir fiyatında Türkiye’de 4’üncü sırada
YAYINLAMA: 26 Mart 2021 / 21.07
GÜNCELLEME: 26 Mart 2021 / 21.48
Gaziantepli müteahhitler, Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin yeni Başkanı ve Yönetim kurulu üyelerini belirlemek için bugün sandık başına gidiyor. Başkanlık yarışı Bora Kanevetçi ile Ömer Kantar arasında geçecek

Şehitkamil Kültür ve Kongre Merkezi’nde başlayan Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği 18. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Başkan İbrahim Apa, sektörün sorunlarını dile getirdi. Demirin yüzde 80’inin ithal hurdadan üretildiğini ifade eden Apa, “İthal hurda 8 ay önce 250 dolar iken şu anda 450 dolar. Gaziantep’te son bir yılda çimento ve betondaki fiyat artışını kabul etmemiz mümkün değil. Geçen sene 6 defa zam geldi. Şu anda beton ve çimento fiyatlarında Türkiye’de 4’üncü sırada geliyoruz” dedi.

Maliyet artışları sektörü zorluyor

Maliyet artışlarının sektörü zorladığını kaydeden Apa, “Bu konuda bakanlık, ilgili kurum ve kuruluşlarla çeşitli girişimlerimiz var, en kısa zamanda da sonuç alacağımızı umut ediyoruz. Müteahhitlerin en önemli ve en çok vakit ayırmamız ve aktif olmamız gereken yer AYKOME’dir. Çünkü tüm alt yapı kuruluşlarının organizasyonunun yapıldığı bir yer. AYKOME’ye çok büyük katkı sağladığımızı düşünüyoruz” açıklamasını yaptı.

Müteahhitlik Yasası’nda yaşadığımız birkaç problem var

Başkan Apa, 2015 yılından beri zor bir süreçten geçtiklerinin altını çizerken, “Sınırımızda ve şehrimizde yaşadığımız olaylar, ülkedeki ve dünyada ki ekonomik konjektür sektörü zorluyor, fakat elimizden geldiğinde sorunları diyalog içerisinde çözmeye çalışıyoruz. Müteahhitlik Yasası’nda yaşadığımız birkaç problem var. Çöp konteynırı sorunu her zaman gündemde. Gerekli görüşmeleri sağladık, lakin artık çöp konteynırın şehrimizde üretilmesini istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kamu müteahhitleri 2018 yılından beri sıkıntılar yaşıyor

Kamu müteahhitlerinin de 2018 yılından beri sıkıntılar yaşadığının altını çizen Apa, “Maalesef fiyat farkının olmaması, ödemelerde aksamalar olması kamu müteahhitlerini de zorluyor. Çünkü anahtar teslim iş aldığınız zaman işi süreci içerisinde yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bu konuda Ankara’da ciddi girişimlerimiz oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Son 5 yılda toplam 24 milyon metrekare ruhsat alındı

Ruhsat almanın hızlandırılmasını talep eden Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa, konuşmasını şöyle tamamladı: “2013 yılında satılan 13 bin konutun 7 bin 300’ü birinci el, 6 bin 400’ü ikinci el konutlardır. 2019 yılında 10 bin birinci el, 14 bin ikinci el ve 2020 yılında 12 bin birinci el, 24 bin ikinci el konut satılmıştır. Birinci el satışlarımız azalıyor ve stoktaki ikinci el satışlarımız piyasası ve fiyatları belirliyor. 2015 yılında 3 milyon 750 bin metrekare, 2016’da 3 milyon 200 bin metrekare, 2017 yılında 5 milyon 500 bin metrekare ruhsat almışız. Son 5 yılda toplam 24 milyon metrekare ruhsat almışız. 24 milyon metrekare ruhsatın 21 milyon metrekaresinin iskanını almışız. Yılında üç ayında ise toplam 1 milyon metrekare ruhsat almışız. Bunlar elimizin taşın altında, önümüzün açılması ve desteğe ihtiyacımızın olduğunun göstergesi.” Fatma Karabacak

 

https://bututtu.com/

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *