ANASAYFA arrow right Ekonomi

Gaziantep çiftçisinin yüzde 90’ı bankalara borçlu durumda

Gaziantep çiftçisinin yüzde 90’ı bankalara borçlu durumda
YAYINLAMA: 24 Aralık 2020 / 20.42
GÜNCELLEME: 25 Aralık 2020 / 20.57
Şehitkamil Ziraat Odası Cuma Yiğit, Gaziantep çiftçisinin yüzde 90’ının bankalara borçlu olduğunu belirtti

Çarkın dönmesi için çiftinin borcunu ödemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Yiğit, “Yapılandırma, borcu olan tüm çiftçilerimizi ve üreticimizi kapsamalı. Çiftçi de borcunu ödeyecek şekilde taksitlendirebilmeli. Eğer bu yapılmazsa birçok çiftçi icralık olacak” şeklinde konuştu.

Kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle rekoltelerde düşüş var

Yiğit, “Kuraklık ve iklim değişikliği nedeniyle rekoltelerde düşüş var. Örneğin; zeytin rekoltesinde yüzde 30 kaybımız var. Üreticimiz para kazansa borcunu bekletmez anında öder. Ama para kazanamıyorlar. Zeytinin ve zeytinyağının daha iyi tanıtılması ve pazarlanması için kooperatif kuracaktır. Bunun için hazırlanan proje kabul edildi, lakin Koronavirüs buna engel oldu. İnşallah salgının bitmesiyle beraber projemizi hayata geçireceğiz” diye açıklamada bulundu.

Kuraklık kaderimiz olmamalı

Başkan Yiğit, Şehitkamil’de zeytin hasadının bitmek üzere olduğuna vurgu yaparken, yağışların az olması ve iklim değişikliği nedeniyle zeytinde istenilen rekolteyi elde edemediklerini kaydetti. “Şu anda Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep için kuraklık çanları çalıyor. Yağışlar olmazsa durum daha da kötü olur. Bilim adamları da iklimin değişeceğini, yetişen ürünler o yörede bir daha yetişmeyeceğini söylüyor. Kuraklık kaderimiz olmamalı. Bir an önce Fırat’ın yönünün Gaziantep’e çevrilmesi şart” ifadelerine yer verdi.

Çiftçilerimiz, hayvancılıktan uzaklaşmaya başladı

Hayvancılık konusuna değinen Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, şöyle konuştu: “Çiftçilerimiz, yavaş yavaş hayvancılıktan uzaklaşmaya başladı. Çünkü gelirleri giderleri karşılayamaz oldu. Yani para kazanamıyorlar. Hammadde girdileri çok yükselirken, süt fiyatlarının düşük olması, üreticilerimizi hayvancılıktan uzaklaştırdı, uzaklaştırmaya devam ediyor. O nedenle vakit kaybetmeksizin bu sorunu çözecek adımlar atılmalı.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *