ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Gaziantep bir zamanlar sinemalar merkeziydi

Gaziantep bir zamanlar sinemalar merkeziydi
YAYINLAMA: 17 Ocak 2021 / 17.34
GÜNCELLEME: 17 Ocak 2021 / 17.34
19 Mayıs Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında “Dünden bugüne Gaziantep ve değerleri” adlı panelde konuşan Gazeteci- yazar ülkü Tamer, Gazianteplin bir zamanlar sinemalar merkezi olduğunu, ancak şimdi bu özelliğini yitirdiğini ifade etti.

Kendirli Kilisesi’nde düzenlenen panele katılan Tamer, Nakıp Ali’nin sinema denildiği zaman akla gelen ilk isim olduğunu ifade ederken, “Gaziantep bir zamanlar sinemalar merkeziydi ve birçok sinema vardı. Ama Nakıp Ali’nin yeri bambaşkaydı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ilk sinemayı getiren Nakıp Ali’dir” şeklinde konuştu.

Tamer, Nakıp Ali’nin eğitimin yapamamasına rağmen, eğitime çok büyük önem verdiğini söyleyerek, “Antep’e ilk sinema geldiği zaman, sinemaya gelmek isteyen öğrencilere bedava, büyüklere ise gece okullarına yazılan ve okuldan kağıt getirenlere bedava dedi. O zaman bir sürü yetişkinin okuma yazma öğrenmesine neden olmuştur. Nakıp Ali bir simge idi. Sinema denince ilk akla gelen isimdi. Başka sinemaya gidenler bile, film kesilip duraklama olduğu zaman Nakıp Ali’nin sinemasını geçti diye bağırırdı” diye konuştu.

Nakıp Ali’nin Gaziantep'in Nasrettin Hocası olduğunu hatırlatan Tamer, "Bir gün Nakıp Ali Cami hocalarını toplattı ve getirdiği bir filmi 4 kere gören yarım hacı, 7 kere gören tam hacı olur dedi. O zaman sineması dolup taşardı. Biz 1960’h yıllarda sinematik diye bir dernek kurduk. Adana’ya giderek yabancı bir film getirdim. Herkes davet edildi ve sinema dolup taştı. Tam film başlayacak ve birisi sahneye çıkarak; Sayın Vali ve Sayın Vali’nin sayın eşi, Sayın Belediye Başkanı ve Sayın Belediye Başkanının eşi, bunlar bir dernek kurmuşlar. Burada sinema ile kültürün gelişeceğini söylüyorlar. Sinemaya gelenler baldır bacak görmek için gelirler dedi. Bunun üzerine Nakıp Ali sahneye fırladı ve konuşmaya başladı. Sayın izleyiciler, ben okumadım. Ama sinemaya gelen, neyi görmek için gelirse onu görür. Baldır bacak görmek isteyenler yalnız onu görür şeklinde konuşarak okumamasına rağmen ne kadar kültürlü bir; olduğunu gösterdi” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *