ANASAYFA arrow right Yaşam

Gaziantep Adliyesinde adalet askıda!!!

Gaziantep Adliyesinde adalet askıda!!!
YAYINLAMA: 10 Ocak 2021 / 19.07
GÜNCELLEME: 10 Ocak 2021 / 20.32
Gaziantep Adliyesi’nde adalet, tam anlamıyla Allah’a emanet hale geldi. Vatandaş bir an önce adaletin tecelli etmesini beklerken, Corona bahanesiyle, günde birkaç saat zar-zor çalışılan adliyede sistem adeta tıkanmış durumda… Adalet bekleyen vatandaşlar ve avukatlar, Adalet Bakanının duruma müdahale etmesini bekliyor!

Hakimlerin ve savcıların yanı sıra memurların da yüzde 50’ye yakının izinli ya da raporlu olduğunu söyleyen Av. İskender Kahraman, “9-10 ayda iddianameye dönüşmemiş soruşturma dosyaları var. Yerel mahkeme dışında İstinaf Mahkemeleri’ni anlamakta da çok zorlanıyorum. Çünkü 2 seneden beri istinaftan gelmeyen dosya var. Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi bu konuda sınıfta kaldı” dedi.

Adliyelerin mevcut işleyişinde sıkıntı var

Kahraman, adliyelerin mevcut işleyişinde sıkıntılar olduğunu anlatırken, “Bugün gittiğiniz savcıyı ertesi gün bulamıyorsunuz, kâtibi bulamıyorsunuz. Sorduğunuzda hastalandı, karantinada deniliyor. Sabah 09.00’da duruşma var diye gidiyorsunuz, yarım saat bekliyorsunuz ondan sonra birisi ‘Hâkim izinli, mazeret topluyoruz’ diyor. Bu bir vatandaşın hakkına kavuşmasının 3 ay ileriye atılması demek. Avukat da elde edeceği maddi geliri 3 ay geç almış oluyor. Avukatların da önemsenmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Keyfi uygulamalar sonucunda vatandaş ve avukat mağdur oluyor

Hakimlerin izinli olması durumunda avukatlardan istenilen mazeret konusuna değinen Av. İskender Kahraman, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu tür olaylar çok fazla olmaya başlayınca biz de ‘Avukat hiçbir zaman mazeret bildirmez. Mahkeme, hakimin izinli olması nedeniyle duruşmanın başka bir güne ertelenmesi’ diye yazıyoruz. Çünkü bir mahkeme hakiminin tayini çıkıp yerine bir başka hakim geldiğinde son üç duruşmaya davacı vekili mazeret bildirmiş deyip, bir sonraki duruşmada gerçek anlamda bir mazeretim olsa bile kabul etmiyor, hatta dava açılmadı diye karar verebiliyor. Bu tür uygulamalarla da karşılaştık. Keyfi uygulamalar sonucunda her zaman vatandaş ve avukat mağdur oluyor.”

Pozitif birçok insan, HES kodu ile adliyeye girebiliyor

Adliyelerde HES kodu uygulamasının başlamasına rağmen, başka sorunların ortaya çıktığını anlatan Kahraman, adliyelerdeki en büyük sorunun izdiham olduğunu dile getirdi. Devlet tedbirler alıyor, ama bir duruşma için 50 kişi içeri girebiliyor, bununla ilgili hiçbir önlem ve tedbir yok. Sadece bir insanın HES kodunu okumakla bunun önüne geçmek mümkün değil. Yeni yapılan ek binada tüm duruşma salonları aynı katta. Her gün duruşma var, ancak Salı ve Perşembe günleri koridorlarda bir insan seli oluyor. Özellikle Aile Mahkemelerinde, iş davlarında tanık dinleme çok olduğundan bir dava nedeniyle içeriye 50 kişi giriyor. Ayrıca HES kodu uygulaması gerekli faydayı sağlamıyor. Çünkü testlerin HES koduna yansıma ile ilgili de sorunumuz var. Pozitif olduğu halde resmi kayıtlarda gözükmeyebiliyor. Pozitif birçok insan HES kodu ile adliyeye girebiliyor” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *