ANASAYFA arrow right Güncel

Gaziantep, 8 ayda yaşanan ölümlü iş kazaları nedeniyle 11. sıraya yükseldi

YAYINLAMA: 19 Eylül 2022 / 20.57
GÜNCELLEME: 19 Eylül 2022 / 20.57
İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi’nin ağustos ayı verilen göre yılın ilk 8 ayında Gaziantep’te 34 kişi iş kazası sonucunda hayatını kaybetti. Yine 14 yaş altında tarım işkolunda ve 18 yaş altında tarım, inşaat, konaklama, metal ve tekstil işkollarında yaşanan ölümlü iş kazalarında kentimiz ilk sıralarda yer alıyor.

Makine Mühendisleri Gaziantep Şube Başkanı Aykut Kocalar, “Ülke genelinde 2022 yılının ilk 7 ay verilerine göre 15. sırada yer alan Gaziantep, maalesef 8. ayda yaşanılan ölümlü iş kazaları nedeni ile 11. sıraya yükseldi. 9. ay içerisinde de peş peşe yaşanılan iş kazaları nedeni ile maalesef ilk sıralara doğru tırmanış devam edecek gibi görünüyor. Son iki aydır, kentimizde maalesef iş kazaları durdurulamıyor” şeklinde konuştu.

Ölümlerin göz göre göre geldiğini söylemek mümkün

Kocalar, “Ölümlerin göz göre göre geldiğini söylemek mümkün. Çünkü iş kazaları ve iş cinayetleri insana değer verilmemesinden, önlem alınmamasından, işyerlerinin denetlenmemesinden, işyerlerine- işverenlere yaptırım uygulanmamasından, mühendisliğin yok sayılmasından, üretim ve hizmetlerin örgütlenişindeki yanlışlardan, işçi sağlığı ile iş güvenliği hizmetlerinin kamusal anlayışın yok sayılarak piyasalaştırılmasından kaynaklanıyor” tespitinde bulundu.

En az 13 bin emekçi iş kazalarında hayatını kaybetti

Her iş kazasının bir teknik nedeninin bulunduğunu kaydeden Kocalar, “İşyerlerinde danışmanlık ve rehberlik hizmeti veren iş güvenliği uzmanları da sadece kazalar ve ölümler olduğunda hatırlanan, bütün sorumlulukları sırtlarına yıkılan, gözaltına alınan, tutuklanan, diğer zamanlarda umursanmayan görevliler halinde. Büyük iddialarla lanse edilen, 6331 sayılı İş Sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’nun kabulünün üzerinden tam 10 yıl geçmesine karşın kazalar, ölümler azalmıyor. Kanunun kabulünden bu yana en az 13 bin emekçi iş kazalarında hayatını kaybetti, milyonlarca emekçi yaralandı. Çalışma yaşamı ve İSİG konularında görev ve sorumluluğu bulunan ÇSGB ise görevlerini yerine getirmiyor, getiremiyor, sorumluluk üstlenmiyor” dedi.

Her türlü desteği vermeye talip ve görev almaya hazırız

Başkan Kocalar, “İSİG, patlama, yangın vb. sonrası akla gelen, birkaç gün konuşulduktan sonra yeni patlamalar, ölümler ile kısa bir süreliğine yeniden gündeme gelen bir konu olmamalıdır. Devletin ve işverenlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirdiği, ilgili tüm tarafların kamusal hizmet bağlamında içinde yer aldığı bir konu olmalı. Bunun yolu da işçiler, sendikalar, meslek örgütlerinin karar alma, denetleme mekanizmalarının asli unsuru olacakları, yasal, etkin bir kurum ile mümkün olacak. Bu mekanizmanın yaratılması yerine her türlü görev ve yetkiyi tek elde toplayan ÇSGB şunu bilmelidir ki, ölümlerin sorumlusu olarak tarih sayfalarında yerini alacak artık yeter; iş kazalarının sona ermesini ve emekçilerin işyerlerinde ölmesini istemiyoruz. Makina Mühendisleri Odası bu süreçte her türlü desteği vermeye talip ve görev almaya hazır” şeklinde konuştu. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *