ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Gaz tüplerinin 10 yılda bir kullanımdan kaldırılması gerek ama bunu dinleyen kim? 

Gaz tüplerinin 10 yılda bir kullanımdan kaldırılması gerek ama bunu dinleyen kim? 
YAYINLAMA: 12 Ocak 2021 / 13.36
GÜNCELLEME: 12 Ocak 2021 / 13.36
Atalarımızın bir deyimi var. Arabanın tekeri kırıldıktan sonra yol gösteren çok olur...

Bütangaz Satıcıları Derneği Başkanı Şahin Abacıoğlu, bu atasözünün değerini bilen biri. Adeta davul zurna çağırarak, tellal bağırtarak diyor ki: “Henüz saat 12'ye 5 varken gerekli önlemlerin acilen alınması, ülke yararı açısından kaçınılmazdır. Kaybedecek zaman yoktur.”

Nisan ayının sonunda İstanbul Belediye Başkanı Korgeneral Kutay'ın yaptığı bir basın toplantısında, İstanbul'daki yangınların büyük bölümünün tüp patlaması nedeniyle çıktığı yolundaki açıklaması üzerine Şahin Abacıoğlu, yukarda sözü edilen uyarıyı yaptı. Dedikleri özetle şöyle:

“Teknik olarak LPG tüplerinin 10 yıldan fazla kullanılmaması gerekir. Oysa ülkemizde 20 yılını doldurmuş en az 10 milyon adet LPG tüpü vardır. Birtakım firmaların ve maalesef resmi kuruluşların ihmalleri ile çok kritik bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bu çok önemli hususta zaman zaman yaptığımız uyarılara ne yazık ki kulak veren olmadı.

Yetkililerin vebalden kurtulması için aklıselimin galip gelmesini temenni ediyoruz.” Bütangaz Satıcıları Derneğl Başkam, 45 kilogramlık sanayi tüpü tüplere de karşı:  “Sanayi tüplerinin dolum ve kullanımı kesinlikle yasaklanmalı. Bunları, iş yerlerimize giren birer bombadır, ne zaman bir kazaya neden olacağı kestirilemez” diyor.

Bütan ve propon gazları karışımı teknik olarak LPG diye anılan, halk arasındaysa, tüp gaz diye adlandırılan basınçla 270 kez küçültülüp sıkıştırılarak ısınmadan aydınlatmaya, yakacaktan, çakmak doldurmaya kadar türlü işlerde kullanılan bir enerji kaynağı olan bütangaz tüplerinin standart olan 12 kiloluklarının da on yılda bir kesinlikle kullanımdan kaldırılması gerekiyor.

Boşalan 12 kiloluk tüplerde hiç gaz katmamış gibi düşünül memesini, her boş tüpte en azından bir buçuk kilo gaz kalacağını belirtiyor ve bu bakımdan boş tüplerin de muhafazasında dikkatli olmak gerektiğine dikkati çekiyor.

Ankara Bütangaz Satıcıları Derneği Başkanı, salt başkentte 1500 dolayında tüp gaz satıcısı bulunduğunu, Türkiye çapında 19 bütan gaz dağıtım şirketinin faaliyet gösterdiğini söylüyor. 1960’lı yıllarda yılda yüz bin ton bütangaz harcanırken bugün Türkiye'de 1 milyon tondan daha fazla gaz kullanılıyor. Bu tüketim malının ancak yüzde 30'u yurt içinden sağlana biliyor. Geri kalanı ithal ediliyor.

Şahin Abacıoğlu'nun mut önerileri şöyle: “En kısa süre içinde enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü yetkilileri ile LPG dağıtım şirketleri ve Bütangaz Satıcıları Derneği yetkililerinin katıldığı bir sempozyum düzenlenmeli. T.S. 55 standardına güvenlikle ilgili yeni önlemler getirilmeli, dağıtım şirketleri ile dağıtıcıların güvenliği konusunda bir otokontrol sistemi geliştirilmeli ve bu konular kesin sonuçlara bağlanmalı.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *