ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

GASKİ faizleri siliyor

GASKİ faizleri siliyor
YAYINLAMA: 20 Ocak 2022 / 14.41
GÜNCELLEME: 20 Ocak 2022 / 14.41
Biriken su parasını tahsil etmek için faizleri silip, ana parayı üç eşit taksitte ödeme kolaylığı getirildi. Böylece abonelerde biriken 89 trilyon 64 milyar su parasının tahsilini amaç istiyor. Meclis toplantısında alınan kararla, biriken su alacaklarının gecikme faizleri silinerek ana paranın üç taksite bağlanması kararlaştırıldı.

Büyükşehir belediye başkanı Celal Doğan, aslında bu doğru değil. İnsanlara, borçlarına ödememe alışkanlığı kazandırır. Fakat yaşanan her krizden sonra beyaz sayfa açma gereği hissediliyor dedi.

GASKİ Meclisi faizleri silme kararı aldı

Büyükşehir belediyesi genel kurulunun 2003 yılı olağan toplantısının ikinci oturumu Celal Doğan’ın başkanlığında yapıldı.

Gündem de yer alan maddeler arasında ödeme güçlüğüne düşen su abonelerinin ana paralarını ödemek suretiyle gecikme faizlerinin kaldırılması ile ilgili madde oybirliğiyle kabul edildi. Buna göre: GASKİ’nin mesken, iş yeri ve sanayi abonelerinden 20 trilyon 755 milyar Ana para, 20 trilyon 99 milyar lira gecikme faizi, resmi kurumlardan 21 trilyon 190 milyar ana para ile 27 trilyon 17 milyar gecikme faizinden oluşan toplam 89 trilyon 64 milyar yeniden yapılandırılıyor.

GASKİ 47 trilyon 117 milyardan vazgeçti

Abonelerle resmi kurumlardan gecikme faizi ile birlikte 89 trilyon 64 milyar ana parayı oluşturan 41 trilyon 947 milyar Lira üç eşit taksit halinde ödenebilecek. Bu haktan icralık durumda olan aboneler, icra masraflarını ve avukatlık ücretini ödemeleri halinde de faydalanabilecekleri belirtildi. Aboneler, 15 Nisan 2003’e kadar oluşan borçlara tahakkuk eden gecikme cezalarının ilk taksitini peşin olarak ödediğinde haktan faydalanabilecek. Alınan kararla kaçak ve usulsüz su kullananların cezası da kaldırılıyor.

30 Haziran’a kadar başvurulacak

Bu haktan faydalanmak isteyen abonelerin 30 Haziran’a kadar başvurması gerektiğini söyleyen Celal Doğan, ülkede yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle kuruma su borçu olanların ödeme sıkıntısı ile karşı karşıya kaldığını belirterek şunları söyledi: her krizden sonra bir beyaz sayfa açma zorunluluğu duyuluyor. Türkiye iki yıl üstüste çok büyük kriz yaşadı. Belediyelerin geçen yıla oranla bu yıl gelirleri %30 azaldı. Belediyelerin 700 trilyon kaynak kesildi. Damdan düşenin halini ancak damdan düşenin anlaması gerek diye düşünüyorduk, fakat oda anlamadı. Bu doğru değil. Belediyeler bu parayla çalışamaz. Türkiye’de 44 milyon insan belediye sınırları içinde yaşıyor. 44 milyon insana iller bankası kanalıyla verilen paranın tamamı 2.9 trilyon idi. Bu yıl bu parada 700 trilyon TL kesilerek 2.2 trilyona düşürüldü.

Ödeyenlere %10 indirim düşünüldü

Öte yandan, faturasını düzenli olarak ödenen %10 indirim yapılarak ödüllendirilmesi amacıyla böyle bir uygulama düşündüklerini hatırlatan Doğan, 14 yıldan bu yana olan ödemelerin hesaplanıp bir kalemi bağlanmasını mümkün olmadığını kaydetti. Gaziantep 54 km uzaktan elektrik gücüyle su getirdiklerini, bunun da maliyeti arttığını ifade etti.

Taksitlendirmenin altı ay olması kabul edilmedi

Meclis oturumunda taksitlendirmenin altı taksit olması yolundaki Şehitkamil belediye başkanı Mehmet boz giyin önerisini ise doğan kabul etmeyerek, ödemenin bu yıl yapılması gerek. Çünkü kasım ayında Meclisin bütçe görüşmesi var. Zaten başka şehirlerde üç-dört taksit yapmış diye konuştu. Bu arada gündem de yer alan 2002 yılı kesin hesap bilançosu ve kar zarar cetveli görüşülüp kabul edildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *