ANASAYFA arrow right Teknoloji

GASKİ arıtma tesisinde 260 bin metre küp su arıtılıyor

GASKİ arıtma tesisinde 260 bin metre küp su arıtılıyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 03.59
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 03.59
Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi Arıtma Tesisi Sorumlusu Alper Uyanık, Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Müdürlüğü olarak şehrin atık sularının yüzde 99 kısmını arıtan bir tesise sahip olduklarını söyledi. Tesis, Celal Doğan döneminde Gaziantep’e kazandırılmıştı.
GASKİ arıtma tesisinde yaklaşık 260 bin metre küp su arıtılıyor. Tesiste bir de arıtma çamurunun ortadan kaldırılmasına yönelik kurutma ve yakma tesisi bulunuyor. Tesis içerisinde 4 tane çamur kurutma tankı ile günlük 15 bin metre küp metan gazının elektriğe çevrildiği ve yüzde 55 civarında tesisin kendi elektriğini karşıladığı öğrenildi.
Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı Atıksu Arıtma Tesisleri Şube Müdürlüğünde tesis hakkında bilgi veren GASKİ Arıtma Tesisi Sorumlusu Uyanık, “Belediyemizin 3 atık su tesisi ile 6 tane paket su arıtma yöntemi bulunmaktadır. Merkez atık su arıtma tesisimiz de yaklaşık 260 bin metre küp suyu arıtmaktayız. Tesisimiz de 2 tane ileri biyolojik atık su arıtma tesisimiz bulunmaktadır. Bu tesisler de daha doğrusu çevre ile ilgili en önemli problemlerden bir tanesi olan arıtma çamurları ile ilgili biz burada çok ciddi bir yatırım yaptık. GASKİ Genel Müdürlüğü olarak arıtma çamurlarımızı ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye’de ilk defa kurutma ve yakma tesisimizi devreye aldık. Diğer tesislerimiz ile beraber günlük 180 ton arıtma çamurumuzu burada 15 ton kül haline getiriyoruz. İlk önce bir ön arıtma işlemi gerçekleştiriyoruz. Kurutma işlemi arkasından akışkan yataklı kazanımızdan yakma işlemi gerçekleştirerek çamurumuzu kül haline getiriyoruz. Yüzde 99 kuruluk haline getiriyoruz. Çamurda stabilizasyon sonucunda hacim azalması meydana getirdik. Bunun yanın da sistemin entegrasyonunda bize ciddi bir elektrik kazancı oldu. Yapmış olduğumuz akışkan kazanda ki yüksek ısıdan elde ettiğimiz enerjiyi ön arıtmada ve ön kurutma işlemin de kullanıyoruz. Fazla enerjiyi elektriğe dönüştürme şahsımız oldu. Yaptığımız fizibilite çalışmaları ile 500 ile 800 kilowatt arasında bir enerji elde edebileceğimizi ön görüyoruz. Bunla ilgi çalışmalar devam ediyor” dedi.
Kendi elektriklerini tesis olarak kendilerinin karşıladığını ifade eden GASKİ Arıtma Tesisi Sorumlusu Uyanık, “Tesisimize 2006 yılında yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde aylık 600 bin kilowatt üzerinde elektrik ve üretimimiz de mevcut 4 tane çamur kurutma tankımızdan elde ettiğimiz biyogazlar ile yaklaşık günlük 15 bin metre küp metan gazını elektriğe çeviriyoruz. Böylelikle tesisimizin elektrik enerjisinin yüzde 55 civarında kısmını kendimiz karşılamış oluyoruz. Zaten bu tip tesislerin en önemli maliyeti elektrik maliyetidir. Bir çok belediyemiz bu konuda sıkıntı yaşıyorlar. Bizim çamur çürütme tanklarımızın olması sistemimizin buna uygun olması korjinasyon kurmamıza yardımcı oldu. Kurduğumuz korjinasyon ünitesi kendini 26 ayda kendine monta edebildi. Yatırım maliyetini amorti ettikten sonra bizi yaklaşık 200 bin lira civarında aylık bir kara geçirmiş durumdadır. Yüzde 55 oranında elektrik enerjisi bu tesisin korjinasyon ünitesinden karşılıyoruz” şeklinde konuştu.
Enerji verimliliği ile ilgili çalışmaların devam ettiğini vurgulayan GASKİ Arıtma Tesisi Sorumlusu Uyanık, “Bu konuda yine Türkiye’de pek uygulanmayan bir yöntem ile çıkıt suyumuzdan ajimet vurgular vasıtasıyla ters suyu döndürerek elektrik enerjisi ile ilgili bir HES projemiz var. Bu projemiz ile ilgili ihalelerimiz devam etmektedir. Yaklaşık yüzde 5 ile 10 arasında bir elektrik enerjisi kazancı da çıkıt suyundaki elektrik enerjisinden karşılamış olacağız” diye konuştu.İHA
resim
GASKİ Arıtma Tesisi Sorumlusu Uyanık, “Belediyemizin 3 atık su tesisi ile 6 tane paket su arıtma yöntemi bulunmaktadır” dedi..
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *