ANASAYFA arrow right Ekonomi

Galerici esnafı vergi yükü altında eziliyor

Galerici esnafı vergi yükü altında eziliyor
YAYINLAMA: 07 Ocak 2021 / 20.44
GÜNCELLEME: 07 Ocak 2021 / 20.57
Galerici Halil İbrahim Kaya, yaptığı açıklamada galerici esnafının vergi yükü altında ezildiğini belirtti.

Kaya, “Üçüncü köprünün 48 TL geçiş ücretine 192 TL faiz yazılmış. Karayolları tarafından bu araç borcunu ödenmediği gerekçesiyle avukata verilmiş ve avukatlık masrafıyla birlikte 581 lira ceza gelmiş ana borcum ise 48 lira. Esnaf olarak buna kızıyoruz. Devlete verdiğimiz vergi devlete harcanıyor ama HGS’ye verdiğimiz yüzde binlik faiz ne için harcanıyor? Devlet vatandaşını neden başka firmaya peşkeş çekiyor. Yetkililerin bu işe el atmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Maalesef geçen yıllardan daha fazla bir durgunluk yaşıyoruz

Pandemi sürecinden tüm sektörlerde galericilerinde olumsuz etkilendiğini vurgulayan Kaya, “2020 yılında galerici esnafı olarak elimizdeki sermayemiz yüzde 100’ün üzerinde eridi. Kazandığımız 3-5 kuruş kazandığımız para değildi ana sermayemizin erimesiydi. Dolayısıyla tüm esnaf zarar etti. Her yılın sonuna doğru araçların ikinci pulu dolayısıyla işlerde bir yavaşlama hissederdik, ancak bu yıl daha fazla hissettik. Şu anda vergi ayı geçti. Ödenecek vergiler ödendi. İnşallah bundan sonra işler hareketlenir. Maalesef geçen yıllardan daha fazla bir durgunluk yaşıyoruz” diye konuştu.

Birçok esnaf uzun zamandan beri siftah yapamıyor

Birçok esnafın uzun zamandan beri siftah yapmadığının altını çizen Kaya, “15-20 araç potansiyeliyle çalışıyoruz. 20 aracın hepsi de 40 gündür satılmadı ve 10 bin lira vergi ödedik. Satışlar olmayınca yüzde 5’lik kazancımızı yüzde 2-3’e çekerek hatta bazı araçlarımızı aldığımız fiyatlara kadar düşürdük ki yeter ki piyasada bir hareketlilik olsun diye. Ama piyasa çok yavaş ve esnafımız sıkıntılı durumda, satışlar yok denecek kadar az” ifadelerini kullandı.

Galericiler olarak daha sonra onu takip etme ansımız yok

Galericilerin zor bir dönemden geçtiği tespitini yapan Kaya, “Vergilerle esnafımız çok fazla sıkılıyor. Devlete verilen her vergi borcumuzdur, verdiğimiz vergiden hiçbir şekilde gocunmuyoruz. Verdiğimiz para helal olsun yeter ki yerinde harcansın. Ancak örneğin 16 Ekim ayında İstanbul’dan bir araç satın almışız. 17 Ekim’de geçiş köprü ücretlerini ödemişiz. Ancak bir gün sonra geçiş yaptığımız harici üçüncü köprünün parası geliyor. Sisteme düşmemesi bizim suçumuz değil. Galericiler olarak daha sonra onu takip etme ansımız yok” dedi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *