ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Galaksimizde yeni bir güneş sistemi ve dev gezegen bulundu

Galaksimizde yeni bir güneş sistemi ve dev gezegen bulundu
YAYINLAMA: 28 Ekim 2022 / 13.50
GÜNCELLEME: 28 Ekim 2022 / 13.50
Bugünkü hesap ve tahminlere göre uzayda en az 100 milyar galaksi var. Bu galaksilerde milyarlarca yıldız bulunuyor.

Mesela Samanyolu galaksisinde 230 milyar yıldız olduğu hesaplanıyor. Dünyamızı ısıtan güneş Samanyolu’nun binlerce yıldızından biridir ve küçük bir yıldızdır…

Uzayda hayat var diyebilmek için güneş sistemine benzer sistemlerin, bu sistem içerisinde dünyamıza benzer gezegenlerin bulunması gerek. Tabii hayat olması için aynı şartların bulunması da gerekmeyebilir. Fakat astronotlar “Bu şartlar varsa dünya dışında da hayat vardır ama önce eni güneş sistemlerini keşfetmek gerek” diyorlardı.

Milyarlarca yıldızın trilyonlarca uydusu olduğuna göre, bunlardan birkaçının veya birçoğunun dünyamıza benzer durumda olması büyük ihtimaldir. Ama yine de bu ihtimali kuvvetlendirmek için sistemimize benzer başka bir güneş sistemi ve dünyamıza benzer başka bir gezegenin bulunması lazımdı. Başka bir deyişle varlığı bilinen bu sistem ve gezegenlerin ölçülerini tespit edebilecek bir gözlemin yapılması lazımdı. Onun için astronom bilginleri yıllardan beri bizim güneş sistemimiz dışında bir yıldız etrafında toplanan gezegenler olup olmadığını arıyorlardı.

İşte aranan bu yıldız ve gezegenleri geçen ay bulundu

Geçen ocak ayında haritasını çizmek için uzaya fırlatılan bir teleskop dünyamıza 24 milyon kilometre uzaklıktaki Vega yıldızının yakınında yeni bir güneş sistemi tespit etti.  Yıldızı ve uyduları ile galaksimizin başka bir güneş sistemi olduğu anlaşılan bu kümenin uydularla incelenmesine başladı. Bu ülkeyi keşfeden astronomi bilgini H.H Aumann kızılötesi ışınlarla ve gezegenin yakınındaki sistemin çok parlak bir şekilde görüldüğünü, bu parlaklığın yıldızın 11.9 milyar kilometre uzağına kadar eriştiğini söylüyor.

Öte yandan Kaliforniya Uzay Araştırma Merkezi uzmanları dünyamızdan 450 ışık yılı uzaklıkta bulunan ve yeni keşfedilen cismin bir planet, yani gezegen olduğunu söylüyorlar. Bizim sistemimiz içindeki Jüpiter’den dört-beş defa daha büyük olan bu planete TİRC adı verildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *