G20 genelinde emisyonlar yeniden yükselişte

Rapora göre, net sıfır taahhütleri ve güncellenmiş ulusal katkı beyanlarına rağmen, G20 ülkelerinin iklim eylemleri, küresel ısınmayı 1,5 derece ile sınırlandırma hedefine ulaşmaktan çok uzak.

bianet > Yaşam - 14 Ekim 2021

Climate Transparency, G20 ülkelerinin iklim değişikliği ile mücadelesine dair değerlendirmelerin karşılaştırmalı olarak sunulduğu 2021 İklim Şeffaflığı Raporu’nu yayınladı.

“The Climate Transparency Report 2021 - Ambitious climate action through country comparisons” isimli rapor, sera gazı emisyonlarının Covid-19 salgını ile kısa bir düşüş döneminin ardından G20 genelinde yeniden yükselişe geçtiğini vurguluyor.

Roma'da gerçekleşecek G20 liderler zirvesine ve Glasgow'da gerçekleşecek COP26 zirvesine haftalar kala rapor, dünyanın önde gelen ekonomilerinin liderlerinin söylemlerini politikalarla eşleştirmeleri ve IEA net sıfır raporunda belirtildiği üzere 2021'de fosil yakıtlardan çıkışı hızlandırmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Raporun Türkiye ile ilgili değerlendirmesinde, enerji arzında fosil yakıtların hakim olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin kömür tüketiminin halen G20 ortalamasından yüksek olması dikkat çekiyor.

G20 genelinde emisyonlar yeniden yükselişte

Rapora göre, Covid-19 salgını nedeniyle, kısa bir düşüş döneminin ardından sera gazı emisyonları G20 genelinde yeniden yükselişe geçti ve Arjantin, Çin, Hindistan ve Endonezya'nın 2019 emisyon seviyelerini aşması öngörülüyor.

2020'de enerji sektörünün CO2 emisyonları G20 genelinde yüzde 6 oranında azaldı. Ancak 2021'de yüzde 4’lük bir artış öngörülüyor.

Raporun baş yazarlarından Güney Koreli kuruluş İklimimiz için Çözümler’den (Solutions For Our Climate) Gahee Han, "Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 75'inden sorumlu olan G20 ülkeleri genelinde emisyonların yeniden yükselişe geçmesi, net sıfır taahhütlerini yerine getirmek için emisyonların acilen keskin ve hızlı bir şekilde azaltılması gerektiğini gösteriyor" diyor.

Olumlu gelişmeler

Raporda G20 ülkelerinde güneş ve rüzgâr enerjisine yapılan yatırımların artmasıyla kurulu gücün 2020’de yeni rekorlar kırması gibi bazı olumlu gelişmelere de yer veriliyor.

Yenilenebilir enerjinin enerji arzı içinde 2020 yılındaki yüzde 10'luk payının, 2021 yılında yüzde 12'ye çıkması öngörülüyor. Elektrik ve ısı elde etme amaçlı enerji sektöründe, yenilenebilir enerjinin payı 2015 ve 2020 arasında yüzde 20 arttı ve 2021’de G20'nin enerji karmasının yaklaşık yüzde 30'unu oluşturacağı tahmin ediliyor.

Bir taraftan da uzmanlar, İngiltere dışında G20 üyelerinin hiçbirinin 2050'ye kadar enerji sektöründe yüzde 100 yenilenebilir enerjiye ulaşmak için kısa ya da uzun vadeli stratejilere sahip olmadığına dikkat çekiyor.

Fosile bağımlılık azalmıyor

Öte yandan bu olumlu gelişmelere rağmen fosil yakıtlara bağımlılık azalmıyor. Aksine, kömür tüketiminin 2021'de yaklaşık yüzde 5 artacağı tahmin edilirken, 2015-2020 yılları arasında G20 genelinde doğalgaz tüketimi halihazırda yüzde 12 arttı.

Rapor, kömürdeki büyümenin ağırlıklı olarak en büyük küresel kömür üreticisi ve tüketicisi olan Çin'de gerçekleştiğini, Çin’in ardından ABD ve Hindistan'ın geldiğini ortaya koyuyor.

Hükümetler farkında

Aynı zamanda, çoğu G20 hükümetinin düşük karbonlu ekonomilere geçişin gerekliliğinin farkında olduğu, yapılan son açıklamalardan anlaşılıyor. Küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlandırmak için en geç 2050'ye kadar net sıfır hedeflerine ulaşılması gerekiyor; İklim Şeffaflığı Raporu'na göre G20 hükümetlerinin çoğunluğu bunu kabul etmiş durumda.

Ağustos 2021 itibariyle, 14 G20 üyesi, küresel sera gazı emisyonlarının neredeyse yüzde 61'ini kapsayacak şekilde net sıfır hedefleri belirledi.

Daha iddialı hedefler gerekiyor

Paris Anlaşması'nda belirtildiği gibi, anlaşmaya taraf olan her ülkenin bir Ulusal Katkı Beyanı sunması bekleniyor. Bu beyan, her hükümetin yerine getirmeyi amaçladığı hedefleri, politikaları ve önlemleri belirleyen bir iklim planı.

Eylül 2021 itibariyle, 13 G20 üyesi (AB'nin ulusal katkı beyanı kapsamında Fransa, Almanya ve İtalya dahil) katkı beyanlarında yaptıkları güncellemeleri resmi olarak sunarken, altı ülke 2030 için daha iddialı hedefler belirledi. Gelgelelim uzmanlar Nisan 2021’de değerlendirilen mevcut hedeflerin, tam olarak uygulanmaları halinde bile, yüzyılın sonuna kadar 2,4°C'lik bir sıcaklık artışına yol açacağına dikkat çekiyor.

Çalışmanın genel koordinasyonundan sorumlu Climate Analytics'ten Kim Coetzee "G20 hükümetlerinin daha iddialı ulusal emisyon azaltma hedefleriyle masaya gelmesi gerekiyor. Bu rapordaki rakamlar, G20 hükümetleri olmadan gözle görülür bir değişim yaratılamayacağını doğruluyor. Bunu biz de biliyoruz, onlar da biliyorlar. COP26 öncesinde top artık onların sahasında” diyor.

Rapordan rakamlar

Hükümetlerin COVID-19 salgınına karşı aldıkları tedbirler nedeniyle, enerji sektörünün CO2 emisyonları 2020'de yüzde 6 oranında azaldı. Bununla birlikte, 2021'de CO2 emisyonlarının G20 genelinde yüzde 4 oranında yükseleceği, Arjantin, Çin, Hindistan ve Endonezya'nın 2019’daki emisyon seviyelerini aşacağı tahmin ediliyor.

G20'nin yenilenebilir enerjideki payı 2019'da yüzde 9 iken, 2020'de Toplam Birincil Enerji Arzı'nda (TPES) %10'a yükseldi. Bu eğilimin 2021'de yüzde 12'ye yükselerek devam edeceği öngörülüyor.

2015 ve 2020 yılları arasında G20'nin enerji karmasında yenilenebilir enerjinin payı %20 artarak 2020'de G20'nin enerji üretiminde yüzde 28,6'ya ulaştı ve 2021'de yüzde 29,5'e ulaşacağı tahmin ediliyor.

2015'ten 2020'ye kadar G20 genelinde enerji sektörünün karbon yoğunluğu yüzde 4 azaldı.

Kömür tüketiminin 2021'de yaklaşık yüzde 5 artacağı tahmin edilirken, bu artışın başta Çin (yüzde 61) olmak üzere, ABD (yüzde 18) ve Hindistan (yüzde 17) tarafından yönlendirildiği belirtiliyor.

G20'de kişi başına düşen en yüksek bina emisyonları ABD (kişi başı 4,9 ton CO2) ve Avustralya’da (kişi başı 4,1 ton CO2) görülüyor (G20 ortalaması kişi başı 1,4 ton). Rakamlar, ısı üretimi için kullanılan fosil yakıtların, özellikle de doğalgaz ve petrolün yüksek payını yansıtıyor.

1999 ve 2018 yılları arasında dünya çapında iklim etkileri nedeniyle yaklaşık 500.000 ölüm ve 3,5 trilyon ABD dolarına yakın ekonomik kayıp yaşandı ve 2018’de en büyün darbeyi Çin, Hindistan, Japonya, Almanya ve ABD aldı.

G20 genelinde, elektrikli araçların yeni otomobil satışlarındaki ortalama pazar payı yüzde 3,2 (AB hariç) gibi düşük bir orana sahip. Elektrikli araçların en yüksek pazar payına sahip olduğu ülkeler ise Almanya, Fransa ve İngiltere.

G20 üyeleri, 2018-2019 yılları arasında fosil yakıtlar için kamu kaynaklarından yılda 50,7 milyar ABD doları harcadı. En yüksek kamu harcamasını yapan ülkeler Japonya (yılda 10,3 milyar ABD doları), Çin (yılda 8 milyar ABD dolarının biraz üzerinde) ve Güney Kore’ydi (yılda 8 milyar ABD dolarından biraz az).

Maliyetler

G20 üyelerinin çoğu, sera gazı azaltım hedeflerini yaygınlaştırmak için Covid-19 kurtarma paketlerinden yararlanma fırsatlarını da kaçırdı. Toplam 1,8 trilyon ABD dolarlık kurtarma harcamalarının sadece 300 milyar ABD doları, büyük bir müjdeyle başlatılan "yeşil" toparlanma sürecine giderken, fosil yakıtlar sübvanse edilmeye devam etti.

Arjantinli kuruluş Fundación Ambiente y Recursos Naturales'ten (FARN) Enrique Maurtua Konstantinidis, "Verimsiz fosil yakıt sübvansiyonlarını makul seviyeye indirme ve aşamalı olarak kaldırma taahhüdünün verilmesinin üzerinden on yıl geçmesine rağmen G20 üyeleri hala iklim değişikliğine neden olan kirli yakıtlara milyarlarca dolar kaynak akıtmaya devam ediyor" diyor. 2019’da Suudi Arabistan dışındaki G20 üyeleri kömür, petrol ve doğalgaz üretimi ve tüketimi için en az 152 milyar ABD doları tutarında sübvansiyon sağladı.

Raporun yazarlarına göre, etkili karbon fiyatlandırma programlarıyla düşük karbonlu bir ekonomiye geçiş teşvik edilebilir. Bununla birlikte, G20 üyelerinden sadece 13’ünde net bir ulusal karbon fiyatlandırma programı bulunuyor. Brezilya, Endonezya, Rusya ve Türkiye böyle bir program başlatmayı düşünüyor.

İklim Şeffaflığı Raporu hakkında

İklim Şeffaflığı Raporu, 14 G20 üyesinden 16 araştırma kuruluşu ve STK tarafından geliştirildi. Raporun amacı, G20 üyelerinin iklim değişikliğine uyum, etki azaltma ve finansman çalışmalarını karşılaştırmak, son politika gelişmelerini analiz etmek ve iklim konusunda G20 hükümetlerinin faydalanabileceği fırsatları belirlemek. Bu, G20 iklim eylemlerinin değerlendirildiği yıllık gözden geçirmenin 7. versiyonuydu.  

Climate Transparency hakkında

Climate Transparency, G20 ülkelerinden uzmanları bir araya getiren ve 16 düşünce kuruluşu ile STK'dan oluşan küresel bir ortaklık. Misyonu, G20 ülkelerinde iddialı iklim eylemlerini teşvik etmek, bu konuda politika yapıcıları bilgilendirmek ve ulusal tartışmaları teşvik etmek.

Captcha işaretlenmemiş.
Diğer Haberler
Aykut Tuzcu'nun kitabının 2 cildi de, D&R, İdefix ve Yeniinsan Yayınevi tarafından satışa sunuldu
Aykut Tuzcu'nun kitabının 2 cildi de, D&R, İdefix ve Yeniinsan Yayınevi tarafından satışa sunuldu
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği: 2022'nin 1 numaralı krizi "su", 2023'ü kuraklık bekliyor!
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği: 2022'nin 1 numaralı krizi "su", 2023'ü kuraklık bekliyor!
Eller yıkanırken, diş fırçalarken ve tıraş olurken musluk kapatılmalı
Eller yıkanırken, diş fırçalarken ve tıraş olurken musluk kapatılmalı
Yüksek magnezyum tüketimi 'beyin sağlığına' iyi geliyor
Yüksek magnezyum tüketimi 'beyin sağlığına' iyi geliyor
Çocuklar düzenli ve sağlıklı beslenemiyor
Çocuklar düzenli ve sağlıklı beslenemiyor
İftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre su tüketilmeli
İftar ile sahur arasında en az 2-2,5 litre su tüketilmeli
'Ülkemizde sigaradan her yıl 100 bin civarı insanımızı kaybediyoruz'
'Ülkemizde sigaradan her yıl 100 bin civarı insanımızı kaybediyoruz'
Bilim Kurulu Üyesi: COVID-19 artık ağır mevsimsel grip
Bilim Kurulu Üyesi: COVID-19 artık ağır mevsimsel grip
Sel, travma sürecini uzattı!
Sel, travma sürecini uzattı!
İftarda ve Sahurda besinleri yavaş yavaş çiğnemek gerekir
İftarda ve Sahurda besinleri yavaş yavaş çiğnemek gerekir
Spor yapan çocuklar daha başarılı oluyor
Spor yapan çocuklar daha başarılı oluyor
100 kişiden 25'inin temiz suya erişimi yok
100 kişiden 25'inin temiz suya erişimi yok
AHEF uyarıyor: Kızamık ve çocuk felci vakaları yeniden yükselişe geçti
AHEF uyarıyor: Kızamık ve çocuk felci vakaları yeniden yükselişe geçti
E-sigara 240'tan fazla kimyasal madde barındırıyor
E-sigara 240'tan fazla kimyasal madde barındırıyor
D vitamini eksikliği üreme sağlığını tehdit ediyor
D vitamini eksikliği üreme sağlığını tehdit ediyor
Türkiye'de “aşırı hava olayları”nda son 8 yılda rekor artış yaşandı
Türkiye'de “aşırı hava olayları”nda son 8 yılda rekor artış yaşandı
Arama kurtarma köpeklerine madalya verildi
Arama kurtarma köpeklerine madalya verildi
Kanada, depremlerden etkilenenlere vize kolaylığı sağlayacak
Kanada, depremlerden etkilenenlere vize kolaylığı sağlayacak
Uzman psikiyatrist: Depremzedeler uyumaktan kaçınıyorlar
Uzman psikiyatrist: Depremzedeler uyumaktan kaçınıyorlar
Spor psikoloğundan kulüplere çağrı: Sabırlı olmalıyız
Spor psikoloğundan kulüplere çağrı: Sabırlı olmalıyız
Futbolda kafaya çıkmak demans riskini yüzde 50 artırıyor
Futbolda kafaya çıkmak demans riskini yüzde 50 artırıyor
Yaşlı nüfus, son 5 yılda yüzde 22,6 arttı
Yaşlı nüfus, son 5 yılda yüzde 22,6 arttı
Fiziksel aktivite kanser ve yayılım riskini azaltıyor
Fiziksel aktivite kanser ve yayılım riskini azaltıyor
Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü Islahiye’de dikiş atölyesi kurdu
Muğla Milli Eğitim Müdürlüğü Islahiye’de dikiş atölyesi kurdu
Türkiye’de aşırı hava olayları 2022’de rekor kırdı
Türkiye’de aşırı hava olayları 2022’de rekor kırdı
Prof. Dr. Naci Görür: 'Adana havzası deprem levhasına yakın'
Prof. Dr. Naci Görür: 'Adana havzası deprem levhasına yakın'
Batı illerinde doğuya oranla meme kanseri riski 2,5 kat fazla
Batı illerinde doğuya oranla meme kanseri riski 2,5 kat fazla
“Kadınlar mobbinge daha fazla maruz kalıyor”
“Kadınlar mobbinge daha fazla maruz kalıyor”
Çocuklara kural koyarken olumlu dil kullanılmalı
Çocuklara kural koyarken olumlu dil kullanılmalı
Nurdağı Sahra Hastanesinde ilk doğum mutluluğu
Nurdağı Sahra Hastanesinde ilk doğum mutluluğu
Deprem sonrası 'uyku bozukluğu' yaşayanların sayısı arttı
Deprem sonrası 'uyku bozukluğu' yaşayanların sayısı arttı
Aşırı tuz tüketimi inmeyi tetikliyor
Aşırı tuz tüketimi inmeyi tetikliyor
Bir ay sonra kendisini kurtaran kahramanlarla buluştu
Bir ay sonra kendisini kurtaran kahramanlarla buluştu
Şap hastalığı için önlem alınıyor
Şap hastalığı için önlem alınıyor
'Kış mevsiminde güneş gözlüğü kullanmak yaz aylarına göre daha faydalı'
'Kış mevsiminde güneş gözlüğü kullanmak yaz aylarına göre daha faydalı'
95’inci Oscar ödülleri dağıtıldı
95’inci Oscar ödülleri dağıtıldı
Deprem sonrası kadın hastalıklarına karşı hijyen de önemli hale geldi
Deprem sonrası kadın hastalıklarına karşı hijyen de önemli hale geldi
BM'den Suriye savaşının 12. yılında açıklama: Barış için harekete geçin
BM'den Suriye savaşının 12. yılında açıklama: Barış için harekete geçin
“Bu dönemde öğrencilerin uyum ve odaklanma sürecine öncelik ve özellikle yoğunlaşmak gerekir”
“Bu dönemde öğrencilerin uyum ve odaklanma sürecine öncelik ve özellikle yoğunlaşmak gerekir”
“Eserlerin birçok yöntemle elden geçirilmesi lazım”
“Eserlerin birçok yöntemle elden geçirilmesi lazım”
Akıl ve zeka oyunları ile bilimsel etkinlikler yoğun ilgi gördü
Akıl ve zeka oyunları ile bilimsel etkinlikler yoğun ilgi gördü
“Depremler aynı zamanda böbrek afetleridir”
“Depremler aynı zamanda böbrek afetleridir”
Prof. Dr. Naci Görür uyardı: Marmara'da iki fay birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir
Prof. Dr. Naci Görür uyardı: Marmara'da iki fay birden kırılırsa 7.5, 7.6'yı bulabilir
Depremi yaşayan ilçelerin isimleri sokaklara verildi
Depremi yaşayan ilçelerin isimleri sokaklara verildi
Gaziantep Nar Sanat Derneği’nden depremzede çocuklara Gökyüzü Çadırı
Gaziantep Nar Sanat Derneği’nden depremzede çocuklara Gökyüzü Çadırı
Kadınların yükü depremle birlikte katlanarak arttı
Kadınların yükü depremle birlikte katlanarak arttı
Deprem sonrası 44 bin 730 konut için fahiş fiyat artışı tespit edildi
Deprem sonrası 44 bin 730 konut için fahiş fiyat artışı tespit edildi
Sigara dünyada yılda 6 milyon insanın ölümüne yol açıyor
Sigara dünyada yılda 6 milyon insanın ölümüne yol açıyor