ANASAYFA arrow right Ekonomi

Fransa'dan Türkiye'ye sektörel yaptırım sinyali

Fransa'dan Türkiye'ye sektörel yaptırım sinyali
YAYINLAMA: 16 Kasım 2020 / 18.54
GÜNCELLEME: 16 Kasım 2020 / 19.00
Fransa'nın Avrupa'dan sorumlu Devlet Bakanı Clément Beaune, Türkiye'nin "birçok konuda ve İslamcılıkta saldırgan" olduğunu söylerken AB'nin ertelediği ekonomik yaptırımların gündemde olduğunu söyledi.

Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Clément Beaune Pazar günü Les Echos gazetesi ve Europe 1 radyosuna yaptığı ortak açıklamada Fransa'nın Türkiye'ye karşı Avrupa Birliği'nin (AB) sektörel "ekonomik yaptırımları" olasılığını gündeme getirdiğini söyledi.

Clément Beaune, "Bazı ekonomik sektörlerde yaptırımlar olasılık dahilinde" derken, bazılarına karşı halihazırda uygulanmış olan bireysel yaptırımlar da dahil olmak üzere "tüm seçenekler masada" şeklinde konuştu. 

AB yaptırım kararını erteledi

AB, bir dizi ihtilafın ardından Ekim ayı sonlarında Ankara'nın "tamamen kabul edilemez" provokasyonlarını kınamakla birlikte, Aralık zirvesi için olası yaptırımlarla ilgili her türlü kararı erteledi.

Clément Beaune, "Türkiye'ye son Avrupa zirvesinde bir fırsat verdik, bu da çok az yatışma işaretleri veriyor. Şimdi [Türkiye] bir kez daha sistematik provokasyon ve saldırganlık yolunu seçti," diyen Clément Beaune, "Kesinlikle daha ileri gideceğiz. Irak".

Mesele sadece Akdeniz mi? 

AB ile Türkiye arasındaki gerilim,  Akdeniz ile sınırlı değil. İki ülke Karabağ sorunu, Libya krizi gibi pekçok noktada uç görüşlere ve politikalara sahip.

Les Echos, haberinde Türkiye'nin 16 Ekim'de Peygamber Muhammed karikatürlerini derste öğrencilerine gösterdiği için başı kesileren öldürülen öğretmenin ardından Fransa'nın tavrı üzerine boykot kararını hatırlattı.

"Türkiye saldırgan İslamcılık yapıyor"

Beaune, "10-15 yıldır Türkiye'nin kademeli olarak yapılacak bir modernizasyon ile güzel bir Doğu Hristiyan demokrasisi olduğunu düşündük," diye konuşurken sözlerine şöyle devam etti:

"Ama öyle değil. Her alanda -kültür, jeopolitika-İslam- saldırganlık gördük. Bu, son günlerde Dağlık Karabağ'da tekrarlanıyor ve bu nedenle saf olmamalıyız."

Clément Beaune, "Bugün, hiçbir Avrupa ülkesinde Erdoğan'ın [Türkiye Cumhurbaşkanı] ve rejiminin ne olduğu konusunda bu kadar yanılsama yaşamadığını" belirtirken, "Fransa'nın Türkiye karşısında yalnız olmadığını" söyledi. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *