ANASAYFA arrow right Ekonomi

Fiyatı düşürüp, üreticiyi tüccarın kucağına atmayı planlıyorlar

Fiyatı düşürüp, üreticiyi tüccarın kucağına atmayı planlıyorlar
YAYINLAMA: 05 Temmuz 2020 / 21.30
GÜNCELLEME: 05 Temmuz 2020 / 21.34
Tarım il Müdürlüğü tarafından, bu yıl 280 bin ton civarında Antepfıstığı rekoltesi beklendiğinin açıklanmasına rağmen Gaziantep Ticaret Borsası tarafından 400 bin tona yakın rekolte beklendiğinin açıklanması üreticinin ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın tepkisine neden oldu

Üretici sahipsiz, yüksek rekolte açıklamaları kasıtlı

Antepfıstığı’nın kaderi tüccarın eline bırakılıyor

Lisanslı depoculuktan üreticinin haberi bile yok

Siirt ve Urfa’da birlik kurulurken Antep’te kurulamıyor

Antepfıstığı için yapılan yüksek rekolte tahminlerinin, fıstığın fiyatını düşürerek, üreticinin emeğine göz dikmek ve üreticiyi tüccarın eline teslim etmek olduğunu dile getiren üreticiler, “Bu yıl fıstıkta var yılı, doğru. Ancak rekoltenin ne olacağını neye göre tahmin edip bu rakamları açıklıyorlar? Amaç fıstığın fiyatını düşürmek ve üreticiyi mağdur etmek. Böyle yaparlarsa fıstığımızı piyasaya sürmez, kavlatır kaldırırız. 4 aylık pandemi sürecinde nasıl geçindiysek, aç kalmadıysak, bundan sonra da dişimizi sıkarız” diye tepki tepki gösterdi.

Üretici olarak sahipsiziz bize kimse sahip çıkmıyor

“Güya Antepfıstığı’nın en önemli merkeziyiz ancak henüz ne bir kooperatifimiz ne de birliğimiz var. Üretici olarak sahipsiziz, bize kimse sahip çıkmıyor. Böyle olmamız bazı kesimlerin daha çok kazanç sağlamasının yolunu açıyor” diyen Teketaşı Köyü’nden Antepfıstığı üreticisi Abdurrahman Açıkgöz, “Bu yıl var yılı. Rekolte yüksek olacak olacak doğru. Ama fıstık toplanmadan kesin rekolteyi kimse bilemez. Rekoltenin yüksek olmasından ziyade, ihracatın önünün açılıp, ihracat imkanlarının sağlanması lazım. Rekolte açıklayanlar bize ihracat garantisi verecek bir eylem yapıyor mu?” diye sordu.

Bu bizim üç yıllık gelir kaynağımız

Açıkgöz, bu yıl alınacak rekoltenin çiftçi için 3 yıllık bir geçim kaynağı olduğunun göz ardı edildiğine dikkat çekerken, “Bu yıl rekolte yüksek, ama gelecek sene düşük olacak. Daha sonraki sene için de yeniden yüksek olacağına dair bir garanti yok. Dolayısıyla bu yıl fıstıktan elde edeceğimiz gelir bizim için üç yıllık bir geçim kaynağı” dedi.

Onlar yapabiliyor, biz neden yapamıyoruz?

Antepfıstığı üreticilerinin kooperatif veya birlik çatısı altında toplanmamasının üreticinin aleyhine olduğunu ve fıstık tüccarlarının işine yaradığını ifade eden Abdurrahman Açıkgöz, Sabah’a yaptığı açıklamada, “Biz birlik olmadığımız sürece Antepfıstığı da marka olmaz. Urfa’da Siirt’te birlik var bizde yok. Siirt’te Şuap Aslan diye biri AB’den destek alarak birlik kurulmasına önayak oldu. Siirt’e dünya çapında tesis kurdular. Daha sonra da bunu valiliğe devrettiler. Gidip tesisi gördüm, muhteşem bir tesis. Kabuklu fıstık bir uçtan giriyor, öbür uçtan kurutulup çıkıyor. Makineler Antep’ten Konya’dan ve Avrupa’dan alınmış. Onlar yapabiliyor, biz neden yapamıyoruz” diye dert yandı.

Tüccar boz fıstık toplamayın diye yayıyor

Tüccarın şimdiden piyasayı kontrol altına alarak, “Baklavalık fıstık alınmayacak, kırmızı kabuklu daha çok para ediyor” diye yaydığını ve kimsenin boz fıstık kırmayacağını belirten Açıkgöz, “Bu kez ne olarak baklavalık fıstığın fiyatı fırlayacak. Ama baklavalık fıstık toplamayın diye piyasayı etkiliyorlar. Üreticinin elindeki fıstığı toplayacak, depolara koyacaklar, gelecek sene iki katı fiyata satacaklar. Ama bunu hiçbir kurum engellemiyor. Oysa üretici olarak devletin bize el uzatmasını bekliyoruz” diye devletten yardım istedi.

Birilerine yağcılık yapmak için yüksek rekolte açıklaması yapıyorlar

İran’da bir lisanslı depoyu ziyaret ettiğini anlatan Açıkgöz, “Üretici götürüyor ürününü bırakıyor. İstediği zaman dışarıya da satabiliyor. Üreticiye destek veriyorlar. Biz de bir lisanslı depoculuk lafı senelerden beri konuşuluyor. Çiftçi olarak bizim hiçbir şeyden haberimiz yok. Çiftçi ile bir ilgileri yok çünkü. Birilerine yağcılık yapmak için yüksek rekolte açıklaması yapıyorlar. İran’da sordum, bu deponun sahibi nerede diye. Sahibi Tahran’da yaşıyor, villası var orada dediler. Orada üretici adam villada yaşıyor. Devlet getirmiş bahçesinin içine tesis kurmuş. Biz, ürün alana kadar bir ağaca 10-15 yıl emek veriyoruz. Verimi yükseltmek için kimsenin üreticinin yanına uğradığı yok. Ama iş rekolte açıklamaya gelince herkes yetkili. Çünkü fiyatı düşürecekler” şeklinde açıklama yaptı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *