ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Fiyat soran çok satın alan yok

Fiyat soran çok satın alan yok
YAYINLAMA: 13 Mart 2023 / 20.56
GÜNCELLEME: 13 Mart 2023 / 20.56
İhracatın artması, faizlerin düşmesi, enerji kullanım oranlarının artması küçük esnafa yansımıyor.

Kendi küçük öz sermayesiyle ayakta kalmaya çalışan esnaf, işlerin açılmadığını, piyasanın giderek durgunlaştığını vurguluyor.

50 yıldır soba imalatı yapan Aslan Hancıoğlu, son yıllarda işlerin giderek durgunlaştığını dile getirirken en kötü yılı bu sezon yaşadığını ifade etti.

Soba satışlarında yaprak kımıldamıyor

Kışın kapıya dayanmasına rağmen soba satışlarında bir canlılık olmadığını dile getiren Hancıoğlu, “Yaklaşık 50 yıldır burada sobacılık yapmaktayım, ancak şu andaki kadar satışların durgun olduğu bir yıl yaşamadım. Neredeyse kışa girdik, hala soba satışlarında yaprak kıpırdamıyor. Eskiden ramazanın böyle kış aylarına geldiği durumlarda gece gündüz çalışır mal yetiştiremezdik. Şimdi günde 2 tane soba yapıyoruz, alan yok. Satıldığı günler yok değil, ama bazı günlerde de siftah yapmadan dükkanımızı kapatıyoruz” dedi.

Gece gündüz çalışır mal yetiştiremezdik

İnsanların sobaya ihtiyacının olduğunu, ancak çoğunun fiyat sorup gittiğini belirten Hancıoğlu, “Sobalara bakıp, fiyat sorduktan sonra gidiyorlar. Eskiden insanlar hedefli gelirdi. Bizde bir yaz boyunca yaptığımız sobaları satardık. Ancak şimdi vatandaşın sobaya ihtiyacı var. Üstelikte kalitesine göre piyasanın en ucuz sobasını satıyoruz. Onu bile alacak para yok. Şimdi fiyat sormasa sobaya ihtiyacı yok. Ancak insan keyfi için fiyat sorar da sonra almamazlık eder mi?  Sobaya ihtiyacı var ama alacak parası yok” diye konuştu.

Köylünün şehir içine girmemesi de işleri azalttı

Hancıoğlu, toptancılar sitesi, şıra hanı ve sebze halinin de şehir dışına çıkmasının küçük esnafı olumsuz etkilediğine dikkat çekerken, “Eskiden Pazar sebze hali ve toptancılar sitesi şehrin içindeydi. Bu nedenle kentimize çok fazla köylü gelirdi. Köylüler mallarını devredip karşılığında da evlerinin ihtiyacı ne var ne yoksa hepsini alırdı. Ancak şimdi köylüler kentin içine uğramıyor bile. Bu durumda yüzlerce belki de binlerce esnafın siftahsız işyerini kapatmasına neden oldu” diye ifade etti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *