ANASAYFA arrow right Güncel

Fiyat dengesizliği, esnafı ve vatandaşı korkutuyor

Fiyat dengesizliği, esnafı ve vatandaşı korkutuyor
YAYINLAMA: 13 Mayıs 2022 / 21.20
GÜNCELLEME: 13 Mayıs 2022 / 21.20
Akaryakıtın litre fiyatına her hafta zam gelmesi nakliyeci esnafını canından bezdirdi. Artık kontak çevirmede zorlandıklarını belirten nakliyeciler, akaryakıt desteği bekliyor.

Türkiye’de taşımacılığın yükünü omuzlayan nakliyatçılar, akaryakıtın litresinin 24 liraya dayanmasıyla zor günler geçiriyor. Ayrıca lastik, parça ve aracın diğer girdileri de en az yüzde 100’ün üzerinde zamlandı. Girdilerin sürekli artmasıyla ne yapacaklarını şaşırmış durumda olan esnaf, bir çıkış yolu arıyor, destek bekliyor.

Taşıma sektöründe kazanç kalmadı

Taşıma sektöründe kazanç kalmadığını ifade eden Gaziantep Umum Nakliyatçılar Odası Başkanı Tevfik Göğüş, fiyat dengesizliğinin esnafı ve vatandaşı tedirgin ettiğini ve korkuttuğunu açıkladı. “Taşıma fiyatlarının sürekli değişmesi esnafımızı ve insanları rahatsız ediyor” tespitini yaptı.

Ticari akaryakıt desteği verilmeli KDV oranları yüzde 1’e düşürülmeli

Mazotun litre fiyatının yükselmesinin A’dan Z’ye her şeye etki ettiğini söyleyen Göğüş, akaryakıttan sadece esnafın değil, aynı zamanda vatandaşında etkilendiğinin altını çizdi. “Taşıma sektöründe kazanç kalmadı. Esnaf, günübirlik kazanıp evine ekmeğini götürme çabası ve gayreti içerisinde. Örneğin; nakliye 5 bin lira ise, bir gün sonra mazota zam geldiğinde 5 bin lira nakliye 6 bin lira olunca firma ürününü taşıtmakta zorlanıyor. Yani fiyatlar gün içerisinde değişkenlik gösterebiliyor. O nedenle bir an önce sektörün ayakta durması ve çarkların dönmesi için ticari akaryakıt desteği verilmeli ve KDV oranları yüzde 18’den 1’e düşürülmeli” dedi.

Maliyetler yüzde 100 ile 200 arasında arttı

Maliyetlerin yüzde 100 ile 200 arasında arttığına dikkat çeken Başkan Göğüş, “Geçmiş dönemlerde bir aracın İstanbul’a gidiş-dönüşü 10-12 bin lira iken bu rakam şu anda 25-30 bin liraya yükseldi. OGS’ler kapatıldı, mecbur HGS’yi kullanmak zorundayız. Yine İstanbul’a giden bir araç hiç olmazsa bin 500-2 bin lira HGS parası ödüyor. Bu da büyük bir maliyet. Bir araç ayda 4-5 sefer İstanbul’a gitse 10 bin TL otoban ve köprü ücreti maliyeti çıkıyor” diye belirtti.

Türkiye’de taşımacılığın yüzde 95 karayoluyla yapılıyor
Türkiye’de taşımacılığın yüzde 95’inin karayoluyla yapıldığını hatırlatan Gaziantep Umum Nakliyatçılar Odası Başkanı Tevfik Göğüş, “Her şeye indirim geliyor ama taşıma sektörüne hiçbir indirim yapılmıyor” eleştirisinde bulundu, konuşmasını şu cümlelerle devam ettirdi: “Sektör yavaş yavaş kabuk değiştiriyor. Yani sektör bireysel taşımacılıktan lojistiğe doğru gidiyor. Çünkü zaman ve konjonktür değiştiğinden değişime ayak uydurmak zorundayız.” Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *