ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Fiyat dayatması söz konusu olmayacak

Fiyat dayatması söz konusu olmayacak
YAYINLAMA: 06 Temmuz 2022 / 18.16
GÜNCELLEME: 06 Temmuz 2022 / 18.16
Gaziantep Ticaret Borsası, ürün ve ihtisas borsacılığına hazırlanıyor

Ürün borsasında alıcı ve satıcı sayısı çok olduğundan, hem alıcı hem de satıcı tarafından fiyat dağıtılmasını söz konusu olmayacağını belirten Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, borsada ürünlerin önceden kalitesi belirlenmiş şekilde koprunacağını ifade etti.

Çelik, tüccar ve sanayicinin kullanacağı amaca göre gerekli kalitedeki ürünü alabileceğini vurguladı. Ömer Çelik sözlerine şöyle devam etti: Gereksiz hammadde, istenmeyen stok maliyetlerinden kurtulacak. Kalitenin önemsenmesi sonucu tüccar ve sanayicinin kalite bazında rekolte tahminleri yapmasına ve hükümetlerin maruz kaldığı ithalat baskısı düzenlenmesine yardımcı olunacak. Çiftçiler kaliteli ürünlerin fiyatlarını görebilecek ve daha fazla gelir elde etmek için çaba gösterecek ilgili bu kapsamda daha fazla teknoloji, bakım ve kontrol hizmetleri arayacak. Fiyat farkları çeşit sınırlaması otomatik olarak getirecek, çiftçi çeşit değişimi ve diğer nedenlerle kaliteli tohum arayışına girecek. Böylece çeşit sınırlaması ve kaliteli tohum üretimi bir hükümet politikası olmaktan çıkarak piyasa ekonomisi içinde yerini alacaktır.

Depolama sisteminin gelişmesi

Depolama işlemleri kaliteye göre yapıldığından depo muhteviyatına güven geleceğini belirten Çelik, tüccar ve sanayicinin ileride bulunamayacağını düşünerek ürünü kendi imkanlarıyla stoklamaktan vazgeçerek, gereksiz toplama maliyetlerden ve panik fiyat artışlarına sebep olmaktan kurtulacağını açıkladı. Depolama işleminin gelecek talepler doğrultusunda ekonomik olacağını ifade eden Çelik, “Stok nedeniyle ekonomik aktiviteden soyutlanmış, tüccar ve sanayici sermayesini tekrar ekonomi içine dönerek işlem hacmini ve talep faktörünün artışını sağlayacak. Talep artışı, birim fiyatlarının sert düşüşlerini ve atalet içinde kalmasını önleyerek, Üretici açısından daha cazip pazar fiyatlarının oluşur. Üreticiler, fiyatların kendileri açısından düşük olduğu dönemlerde, nakit ihtiyaçları için ürünlerini satmak yerine makbuz karşılığı depolarda tutarak makbuzları vasıtasıyla kredi kullanabilir ve fiyatlar yükseldi ürünlerini satabilir” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *