ANASAYFA arrow right Güncel

Fıstıktan önce hırsızlar piyasaya çıktı

Fıstıktan önce hırsızlar piyasaya çıktı
YAYINLAMA: 03 Ağustos 2022 / 21.23
GÜNCELLEME: 03 Ağustos 2022 / 21.30
Yeşil altın Antep fıstığının hasadının başlamasıyla birlikte hırsızlık olayları da başladı. Birçok üretici, fıstığını hırsızlardan korumak için nöbet tutuyor

Çiftçilerin sabırsızlıkla beklediği Antep fıstığı hasadı başladı. Şu anda boz fıstığın kilosu 50 liraya yükselirken, çiftçiler en az 60 liraya çıkması gerektiğinin altını çizdi, kırmızı kabuklunun fiyatının da en az 75 lira olması talebinde bulundu. Ancak fıstık hasadı ile birlikte hırsızlarda piyasaya çıktı. Bazı köylerden hırsızlık haberleri gelmeye başladı. Ne yapacaklarını şaşıran çiftçiler çareyi fıstık bahçelerini beklemekte buldu. Kısacası üretici, tüm ümidini bağladığı fıstığı canı pahasına koruyor.

Çiftçilerimiz fıstık hırsızlığından dert yanıyor

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, hırsızlık şikayetlerinin artmaya başladığını belirtti. “Çiftçilerimiz fıstık hırsızlığından dert yanıyor. Çünkü hırsızlığın arttığı yönünde şikayetler gelmeye başladı. Hırsız getirdiği fıstığı ‘Fıstık halinde’ satacak. Dolayısıyla fıstıkçılar, fıstık aldığı kişiyi tanımıyorsa o zaman Çiftçi Kayıt Belgesini istemeli ve tespit edilen kişi ağır cezaya çarptırılmalı” dedi.

Boz fıstığın kilosunun 60 liraya çıkması gerektiğini ifade eden Yiğit, fıstık rekoltesinin düşük olacağını söyledi. “Fıstık üreticileri, hasadı sabırsızlıkla bekliyor. Çünkü fıstığı kırdıktan sonra kimisi ya borcunu ödeyecek ya kızını veya oğlunu evlendirecek ya da çocuğunu okutacak. Ama hırsızlar çiftçimizin tüm umutlarını ve hayallerini çalıyor. Bunu engellemek için fıstıkçılara büyük iş düşerken, güvenlik güçlerine yardımcı olmamız lazım. Yani hırsızı gördüğümüzde, şüphelendiğimiz kişi ya da kişiler olduğunda anında güvenlik güçlerine haber vermeliyiz” diye konuşma yaptı.

Fıstık kayıt altına alınmalı ve taban fiyat konulmalı

Başkan Yiğit, “Yaşanan kuraklık fıstık rekoltesinin düşmesine neden oldu. Yağış olmayınca ağaçlarda ‘Karagöz’ olmadı. Yani istenilen rekolte elde edilemeyecek. Yaş boz fıstık 60 liraya, kırmızı kabuklu fıstığın 75 lira ve kırmızı kuru kabuklu fıstığın kilosu ise 100 liranın altında olmamalı. Fıstığın kayıt altına alınması ve taban fiyat konulması için bakanlığa müracaatımız oldu. Örneğin; asgari ücret belirlenirken, tüm kesimler bir araya geliyor, görüş alışverişinde bulunuyorlar. Antep fıstığında da çiftçileri temsil eden tüm kesimler bir araya gelerek, görüş alışverişi yapılarak taban fiyat açıklanabilir. Çünkü üretici bu ülkenin bel kemiği” ifadelerine yer verdi. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *