ANASAYFA arrow right Ekonomi

Fıstıkçı esnafı banka kredileriyle ayakta durmaya çalışıyor

Fıstıkçı esnafı banka kredileriyle ayakta durmaya çalışıyor
YAYINLAMA: 24 Aralık 2020 / 20.36
GÜNCELLEME: 24 Aralık 2020 / 20.36
Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, stoklarda ve ambarlarda 150 bin ton Antepfıstığının bulunduğunun altını çizerken, fıstık fiyatlarının da geçen yıla göre düşük olduğunu vurguladı

Esnafın zor zamanlar geçirdiğini belirten Başkan Karaoğlan, fıstık satışlarının yüzde 75 düştüğüne dikkat çekti. “Fıstıkçı esnafı banka kredileriyle ayakta durmaya çalışıyor. Bu sene mahsul sıkıntısı yok, ama satış sıkıntısı var. 2021 yılı da 2020 gibi geçerse kepenk kapatan çok olur” dedi.

Kiralarımızı, elektrik, su, diğer faturalarımızı ve giderlerimizi karşılayamadık

2020 yılının rekolte açısından iyi olduğu bir yıl olduğunu kaydeden Karaoğlan, “Koronavirüs nedeniyle 2020 yılı esnafımız açısından hüsran yılı oldu. Kiralarımızı, elektrik, su, diğer faturalarımızı ve giderlerimizi karşılayamadık. 2021 yılından umutluyuz, inşallah kayıplarımızı yeni yıldan sonra telafi ederiz” ifadelerini kullandı.

Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 25 düştü

Fıstık fiyatlarının bölgeden bölgeye değiştiği tespitini yapan Karaoğlan, “Kırmızı kabuklu fıstığın kilosu 35 ile 40 lira arasında değişirken, çeltik kavlağı 35 liradan kuşboku fıstığın kilosu da 45-50 lira arasında değişkenlik göstermektedir. Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 25 düştü. Fiyatların düşmesinin nedeni Koronavirüs ihracatın olmamasıdır. Geçmişte 1 ton kişi fıstık işleyen kişi bu sene 200 kilogram işliyor. Çünkü parası olanlar dolar, altın ve Euro’ya yatırım yaptığından kimse eskisi gibi fıstığa yatırım yapmıyor. Şu anda ihracat yapılmıyor. Bu konuda herhangi bir geliş bulunmuyor. Fakat ihracat bir an önce başlamış olsa hem fiyatlar hem de satışlar artacak” şeklinde konuştu.

Piyasada nakit sıkıntı yaşanıyor

Başkan Karaoğlan, piyasada nakit sıkıntı yaşandığını sözlerine ekledi. “Fıstık gönderdiğimiz firmalar ödeme sıkıntısı yaşıyor. Geçmişte 15 günde tahsil ürünün parasını şimdi 3 ayda tahsil edemiyoruz. Çünkü onlarda zor durumda. Böyle zamanlarda iflas edenlerde çok olur. Şu an iflas eden esnafı duymadık, lakin ilerleyen zamanlarda olabilir” uyarısında bulundu.

Faizsiz veya düşük faizli 200 ile 500 bin lira arasında krediler verilmeli

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladı esnaf destek paketine değinen Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, konuşmasına şöyle devam etti: “Açıklanan destek paketi küçük esnaf açısından iyi olabilir, fakat 1000 veya 2 bin lira gibi paralar işimizi görmez. Faizsiz, düşük faizli 2 veya 3 yıl ödemeli 200 ile 500 bin lira arasında krediler verilmesi lazım. Antepfıstığı konusunda milletvekillerimiz Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin,  Antepfıstığın daha iyi tanıtılmasına yönelik çalışmalar yapıldı. Müstahsil stopajı kendisi ödeyecek, yük tüccara yüklenmeyecek, yurt dışına giden ürünler devlet garantili olacak. Fuarlarda reklamımız yapılacak. Çünkü fıstık İran, Amerika, İspanya gibi ülkelerde yetişiyor. O nedenle reklama ihtiyacımız var.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *