ANASAYFA arrow right Ekonomi

Fıstık, sanayicinin eline geçtikten sonra pahalanıyor

Fıstık, sanayicinin eline geçtikten sonra pahalanıyor
YAYINLAMA: 17 Eylül 2021 / 21.08
GÜNCELLEME: 17 Eylül 2021 / 21.28
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, fıstık hasadında sona doğru yaklaşıldığını söylerken, tahmini olarak Türkiye genelinde fıstık rekoltesinin 100 bin ton, Gaziantep’te 25-30 bin ton arasında olduğunu vurguladı.

Fıstığın sanayicinin eline geçtikten sonra pahalandığına dikkat çeken Başkan Yiğit, “Türkiye genelinde fıstık rekoltesi ortalama 100 bin ton ise Gaziantep genelinde ise fıstık rekoltesi 25-30 bin ton civarındadır. Antepfıstığının tanıtımı az yapılıyor. Üretimde dünyada üçüncü sırada olsak da bizim fıstığımızın lezzetini, aromasını dünyadaki diğer fıstıklara benzemez. Onun için fıstık için pazar bulmak ve reklamını iyi yapmamız lazım” açıklamasını yaptı.

Kuru kırmızı fıstığın kilosu 50, kavlak fıstık 60-65 liranın altında olmamalı

Fıstık hasadının sonuna yaklaşıldığını açıklayan Yiğit, “Bu sene fıstığın yok yılı olmasına karşın bazı bölgelerimize iyi rekolte elde ettik. Şu anda kırmızı yaş fıstığın kilosu 30 liradan alınıyor, ancak baklavada kullanılan fıstığın kilosu çok ucuzdu. Baklavada kullanılan fıstığın kilosu da 30 liradan aşağı olmamalıydı. Kuru kırmızı fıstığın kilosu 50 liranın ve kavlak fıstık da 60-65 lira altında olursa çiftçi zarar eder” dedi.

Fıstık üreticisini sürekli destelemeliyiz ki tarlasına küsmesin

Yiğit, kent çiftçinin yüzde 80’inin geçimini fıstıktan sağladığını kaydederken, fıstığın kıymetinin bilinmesi gerektiğinin altını çizdi. “Fıstık üreticisini sürekli destelemeliyiz ki tarlasına küsmesin” ifadelerini kullandı. “Bilindiği üzere Antepfıstığında ‘Var yılı ve yok yılı’ denen bir olay var. Bu sorunu ortadan kaldırmak için sulu tarıma geçmemiz gerekiyor. Çünkü sulu tarım ile fıstık üretimi yapanlar her yıl ürün alıyor” şeklinde konuşma yaptı.

Taban fiyatının belirlenmesi ve devletin desteklemesi gerekiyor

Antepfıstığına destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Tarım Kredi Kooperatifi bazen üyelerinin fıstığını alıyor, lakin piyasanın üstünde değil. Üretici ile konuşulup maliyetler hesaplanıp fıstık için bir taban fiyatının belirlenmesi ve devletin desteklemesi gerekiyor. Bu konuları dosya halinde tüm Gaziantep’teki tüm partilerin milletvekillerine dosyalar halinde sunduk.”

Mazot, gübre, mazot ve diğer girdilerin maliyetleri yüksek ve pahalı

Yiğit, “Çiftçilerin borçların ertelenmesi için dilekçeler toparlanıyor. Kuraklıktan etkilenen çiftçinin borçları faizsiz ertelenirse çiftçi bu yıl nefes alır. Çünkü üreticinin ve çiftçinin maliyeti her geçen gün artıyor. Mazot, gübre, mazot ve diğer girdilerin maliyetleri yüksek ve pahalıdır. Bu şartlar altında bile çiftçi üretimden vazgeçmiyor, tarlasını ekiyor. Dolayısıyla artık bu maliyet artışların önün geçilmeli ve çiftçiye destek olunmalı” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *