ANASAYFA arrow right Güncel

Fıstık rekoltesi yüzde 35’e düştü

Fıstık rekoltesi yüzde 35’e düştü
YAYINLAMA: 16 Mayıs 2022 / 21.11
GÜNCELLEME: 16 Mayıs 2022 / 21.11
Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, “Yağış olmadığından yüzde 50 fıstık rekoltesi bekliyorduk, ama son günlerde meydana gelen dolu yağışları sonucunda beklenen rekolte yüzde 35’e düştü” şeklinde konuştu.

İhracata gönderilecek fıstık bulamadıklarını kaydeden Başkan Karaoğlan, “Şu anda Antep fıstığına büyük ihtiyaç var. Türkiye’de her şey yükselince fıstık fiyatı da yükseldi. Fıstık ağacı bir evlat gibi 20 yılda yetişiyor. Şu anda kırmızı kabuklunun kilosu 100 lira, kavlak fıstığın kilosu 150 ve baklavada kullanılan birinci sınıfı kuşboku fıstığının kilosu ise 250 lira” ifadelerini kullandı.

Karaoğlan, “Baklavacılar, fıstık fiyatları yükseldiği için baklava fiyatlarının arttığını söylüyorlar. Bir kilo baklavaya 1 kilo 200 gram fıstık kullanılıyor. Baklavanın kilosu 300 lira, birinci sınıfı kuşboku fıstığının kilosu ise 250 lira. Hem fıstıkçılara hem de baklavacılara denetim yapılsın. Fıstık fiyatları 5 lira artınca baklavacılar 50 lira zam yapıyor. Yanlışı kimin yaptığına devlet karar versin. Baklava fiyatlarının yükselmesinin fıstıkçılarla hiçbir alakası yok” dedi.

Antep fıstığına sahip çıkılması gerektiğini sözlerine ekleyen Karaoğlan, “Geçmiş dönemlerde bir kilo iç fıstığa bir gram altın alınırdı, şimdi bir gram altın 900 lira, fıstık 250 lira. Arada uçurumlar kadar fark var. Dünyanın en güzel meyvesi olduğu için Antep fıstığına bir talep var. Kırmızı kabuklunun kilosu 100 lira kavlak fıstığın kilosu 150 liradan satılıyor. Bu fiyatlar sezonun başlamasıyla birlikte düşecek. Yani yüzde fiyatlar 30 aşağıya düşecek diye tahmin ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Gaziantep Fıstıkçılar Olarak 2014 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e bir entegre tesisi kurmak istiyoruz, dedik, başvurularımızı yaptık, ancak aradan 8 yıl geçmesine rağmen cevap alamadık. Ne yazık ki 4 yıl önce herhangi bir STK’da görevi olmayan, siyasi bir kişiye fıstık sitesi kurması için arsa verildi. Biz de bundan çok rahatsız olduk. Belediye başkanımıza bu rahatsızlığımızı dile getirmemize karşın olumlu bir dönüş olmadı. Sektör her geçen gün büyüdüğünden bulunduğumuz siteye sığmıyoruz. O yüzden arsa tahsisimizin bir an önce yapılmasını talep ediyoruz.” Adem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *