ANASAYFA arrow right Güncel

Fıstık hırsızlarına göz açtırmamalıyız

Fıstık hırsızlarına göz açtırmamalıyız
YAYINLAMA: 27 Temmuz 2021 / 21.13
GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2021 / 21.20
Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, çiftçileri fıstık hırsızlığı konusunda uyardı

Fıstık hasadının başlamasıyla hırsızlıkların da başladığını, bazı ilçelerde bu tür olayların yaşandığını duyduklarını ifade eden Sakar, “Çiftçilerimizin fıstık hırsızlarına kesinlikle göz açtırmamasını, her yıl olduğu gibi bu yılda tedbirleri sıkı bir şekilde almasını, hatta yetkili kurumlarla koordineli bir şekilde çalışmalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Sakar, yeşil altın olarak bilinen ve Gaziantep ile özdeşleşen Antepfıstığı hasadının başladığını hatırlattı. “Şu anda kentin birçok bölgesinde ve ilçesinde boz fıstık hasadı başladı. Hasadın başlaması çiftçilerimizi mutlu ettiği gibi yüzleri de güldürmüştür. Ancak yaşanan hırsızlık olayları büyük bir endişeye sevk ediyor” dedi.  

Tedbirler sıkılaştırılmalı

Fıstığın, Gaziantep için önemli bir gelir kaynağı olduğunu kaydeden Sakar, “Çiftçi hasadın gelmesini sabırsızlıkla bekliyor. Çünkü satacağı fıstık ile bankaya olan borcunu ödeyecek, oğlunu, kızını evlendirecek. Büyük umutlarla hasadı beklerken, hırsızlar bir anda tüm hayallerini ve umutlarını çalıyor. Fıstık piyasa değeri yüksek bir ürün, hırsızlar az mahsul ile yüksek kazanç ediyorlar. Hırsızlığı engellemek için özellikle çalınan fıstıkların kime veya kimlere satıldığının bilinmesi çok önemli. Fıstık satılan ilçelerin giriş noktalarında ya da ana artel çıkışlarında jandarma ve kolluk kuvvetleri rutin asayiş kontrollerini artırmaları, araçta bulunan fıstığın kişiye ait olup olmadığını tespit etmek için tapu kayıtlarına bakılması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Çiftçiyi stokçu ve karaborsacıya mahkûm etmeyelim

“Daha önce ki açıklamalarımız yaş boz fıstığın kilosunun en az 25-30 lira arasında olması gerektiğini dile getirmiştik, ancak şu anda görüyoruz ki fiyatlar 21-23 lira arasında değişmektedir” diyen Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “Tabi ki bu fiyatlar hiçbir şekilde çiftçilerimizi mutlu etmedi. Çünkü bu sene fıstığın yok yılı olduğundan fiyatlarında daha yüksek olması gerekiyor, ama bunun tam tersi oluyor. Günümüzde mazot, gübre, ilaç ve gider girdi maliyetleri yüzde 60’ın üzerinde zamlanmışken, fıstığın fiyatının geçen yıla oranla sadece 5-6 lira yükselmesi hiçbir şekilde çiftçimizi kurtarmaz. Bu fiyat sorununu çözmek için yetkililerin bir an önce harekete geçmesi lazım. Fındıkta olduğu gibi fıstıkta da taban fiyat belirlenmeli ki çiftçilerimizi stokçulara ve karaborsacılara mahkûm etmeyelim.” Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *