ANASAYFA arrow right Güncel

Fıstık fiyatını belirleyenlerin sayısı iki elin parmaklarını geçmez

Fıstık fiyatını belirleyenlerin sayısı iki elin parmaklarını geçmez
YAYINLAMA: 11 Temmuz 2021 / 19.47
GÜNCELLEME: 11 Temmuz 2021 / 20.05
Arpa, buğday, mercimek, nohut ve diğer hububat ürünlerinin hasadının bitmesiyle beraber çiftçileri fıstık hasadı heyecanı sardı. Hasat, temmuz ayı sonu itibariyle başlayacak, çiftçi fıstığa taban fiyat beklentisinde…

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, fıstık rekoltesinin yüzde 70 düşeceğini açıkladı. “Girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle yaş boz fıstığın kilosunun 30 liranın altında olmaması gerekiyor. Çünkü bunun altındaki hiçbir fiyat çiftçiyi kurtarmaz” dedi.

Kentte fıstık fiyatlarını belirleyen kişi sayısının iki elin parmaklarını geçmediğini kaydeden Çolak, “Antepfıstığı çok değerli ve kıymetli bir meyve türü. Şehrimizde büyük fıstık tüccarlarının sayısı 10’u geçmez. Bunlar da küçük işletmecilerle beraber bir araya gelerek, fiyat belirliyor. Devletin çiftçinin arkasında durmadığını, ikinci bir şansının olmadığını görüyorlar. Devletin vakit kaybetmeksizin taban fiyat açıklaması lazım” şeklinde konuştu.

Fıstıkta var yılı, yok yılı sıkıntısını bitirmek için sulu tarıma geçmeliyiz

Çolak, “Fıstıkta var yılı ve yok yılı denen bir olay var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi kurak bir bölgedir. Kuraklıktan dolayı iyi beslenemeyen fıstık ağaçlarının üzerinde ki meyve çabuk düşüyor. Dolayısıyla bu sorunu ortadan kaldırmak için sulu tarıma geçilmesi ve çiftçinin teşvik edilmesi gerekiyor. Fırat’ı Suriye’ye boşa akıtmamalıyız. Durum her sene daha da kötüye gidiyor, tedbir almak için ne bekliyoruz” diye sordu.

Fıstığı kabala vermeyin

Fıstığın kabala verilmemesi uyarısında bulunan Başkan Çolak, “Çiftçi fıstığını kabala verdiğinde kabala alan kişi, fıstığa hiç acımadan hasat yapıyor. Önümüzde ki yılın meyvesi şu anda dallardadır. Tüccar, 10 işçi masrafım az olsun diye ağacı dövercesine, zarar verecek ağaca büyük zararlar verirler. Kar ettiğini düşünen çiftçi çok büyük zarar gördüğünün farkında değil. O nedenle fıstıklarını kabala vermesinler, kendileri hasat etsinler” açıklamalarında bulundu.

İkinci bir şansları olmadığı sürece çiftçiyi tüccarların elinden kurtaramayız

Karaborsacılara ve stokçulara değinen Başkan Çolak, “Karaborsacılar ve stokçular her yıl olduğu gibi bu yılda ortaya çıkacak ve çeşitli spekülasyonlar yaparak fiyatları düşürmeye çalışacaklar. Devletin fıstığa taban fiyat açıklaması lazım. Fıstığımız Ordu’nun fındığından daha değersiz değil. Antepfıstığı, daha zor şartlarda yetiştiriliyor ve ürün almak için 10-15 yıl bekleniliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri fıstık alımı yapsın. Tarım Kredi Kooperatifi fıstık alacağının söylemesi bile fiyatları olumlu yönde etkileyecek. İkinci bir şansları olmadığı sürece çiftçiyi tüccarların elinden kurtaramayız” ifadelerini kullandı. 

Bu sene fıstığın yok yılı olduğundan istenilen rekolte elde edilemeyecek

Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Gaziantep olarak arpa, buğday ve diğer hububatların hasadını bitirdik, temmuz ayı sonunda veya Ağustos ilk haftasında fıstık hasadına başlayacağız. Ancak fıstık da var yılı yok yılı denen bir olay var. Dolayısıyla bu sene fıstığın yok yılı olduğundan istenilen rekolte elde edilemeyecek. Ayrıca bu sene kuraklık nedeniyle fıstık ağaçları zarar görmeye başladı. 50 yıllık fıstık ağaçlarının dallarında kurumalar olduğunu tespit ettik. Yaptığımız araştırmalar neticesinde kurumaların nedeninin kuraklıktan olduğunu gördük.” Hüseyin Karataş

               

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *