ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Fıstık fide üretimi artırılacak 

Fıstık fide üretimi artırılacak 
YAYINLAMA: 19 Kasım 2020 / 15.22
GÜNCELLEME: 19 Kasım 2020 / 15.22
Gaziantep’te toprak analiz laboratuvarı kuruluyor. Yabancı fıstık ağaçları süratle aşılanacak. Tarım ve Orman Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Osman Tekinel gazetemize yaptığı özel açıklamada, şimdiye kadar neler yaptıklarını, 1982 yılında neler yapacaklarını ve Bakanlıkta yapılan organizasyon hakkında geniş bilgi verdi. Prof. Dr. Osman Tekinel şunları söyledi:

“67 ile azar azar hizmet götürme yerine belirli illere çalışmalarımızı teksif ederek büyük yatırımlar yapacağız. 1981 yılında hazırladığımız 17 projemiz var. Gübrenin israf edilmesini önleyeceğiz. Yeterince gübre kullanılmasını sağlamak için 7 adet laboratuvar kurduk. Bunlarla toprak tahlili yapılacak ve ne kadar, hangi cins gübre kullanılması gerektiğini çiftçiye bildireceğiz. Yurdumuzun tüm tohumluk gübre ihtiyacını kendimiz karşılamak için çalışmalarımız var. 5 yıl içinde bunu gerçekleştireceğiz, ihtiyacın büyük bir kısmını Devlet Üretme çiftliklerinden sağlayacağız. Bu beş yıllık süre içinde de tohumluk buğday ithali yapacağız, azaltarak.

Sulama alanlarını genişleteceğiz, tarım alanındaki zararlılarla mücadeleyi yoğunlaştıracağız. Seracılığın geliştirilmesi için yeni projeler uygulamaya başladık. Antep fıstığı fide üretimini daha da artıracağız. Yabani fıstıkları, özellikle Siirt, Adıyaman ve diğer illerde aşılayarak verimli hale getirme çalışmalarına hız vereceğiz. 1981 yılı bütçemiz 27.6 milyar lira idi. 1982 yılında yapacağımız yoğun çalışmalar nedeniyle bu yıl bütçemizi 35.5 milyar liraya çıkarttık. Bu yılki bütçe uygulamamız 10 aylıktır.

Türkiye'de gübre üretim kapasitesi 9 milyon tondur. Gübreye yüzde 50 zam yap tık. Bunun getirdiği külfeti taban, fiyatlarıyla karşılayacak çiftçinin zarar etmesini önleyeceğiz. Bir kilo buğdaya gübreden dolayı 74 kuruş, bir kilo şeker pancarına ise 17 kuruş masraf intikal ediyor. 1982 yılında 8 milyon ton gübre kullanılacak. Bugün için gübre fabrikaları yüzde 30 kapasite ile çalışıyor. Bunu yüzde 70 kapasite ile çalışır hale getireceğiz. Dışardan gübre ithal etmeyeceğiz. Piyasada bulunmadığı ve ihtiyaç duyulduğu söylenen üre gübresinden 4 milyon ton stokumuz var.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *