ANASAYFA arrow right Güncel

Fıstık Birliğinin bir an önce kurulması lazım

Fıstık Birliğinin bir an önce kurulması lazım
YAYINLAMA: 25 Ağustos 2020 / 20.29
GÜNCELLEME: 25 Ağustos 2020 / 21.31
Milletvekilleri çiftçinin sorunlarını meclise taşısın… Çiftçiyi tüccarın eline bırakmayın!

Antepfıstığı üreticisinin korunması ve taban fiyat uygulamasına geçilmesi için Fıstık Birliği’nin bir an önce kurulması konusunda Gaziantep’in iktidar, muhalefet tüm milletvekillerine seslenerek çiftçilerin sorunlarını dile getiren Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Çiftçi seçip Ankara’ya gönderdiği milletvekillerinden çözüm istiyor. Elinden bugün yok fiyatına çıkan fıstık için birlik kurulmasını ve sorunlarının yüz yüze görüşülerek çözülmesini istiyor. Vekillerimiz, acilen çiftçi ziyaret etmeli” dedi.

Çiftçilerimizin üç beş tane tüccarın eline bırakılmaması gerekiyor

Antepfıstığı üreticisinin en büyük sorununun Fıstık Birliği kurulamaması ve taban fiyat uygulamasına geçilememesi olduğunu söyleyerek Fıstık Birliğinin kurulması için tüm milletvekillerine çağrıda bulunan Çolak, “Bugün çiftçilerimizin en büyük sorunu birliklerin kurulamamasından kaynaklanıyor. Bölgemizde malum Antepfıstığı hasat dönemi.  Gaziantep için mutlak suretle Fıstık Birliği’nin kurulması gerekiyor. Çiftçilerimizin üç beş tane tüccarın eline bırakılmaması gerekiyor. Nasıl ki Fiskobirlik varsa ve fındık taban fiyatları her yıl açıklanıyorsa Antepfıstığı için de bu yapılabilir. Bu sağlanabilirse çiftçinin emeği korunmuş olur. Çiftçilerimiz bu sağlanırsa üretmeye daha çok özenir. Antepfıstığı çok uzun yıllar emek verilerek ürün alınan bir bitki türüdür.  Ve yine fıstığın bir yıl var yılı bir yıl yok yılı var. Tüm bunlar düşünüldüğünde Fıstık Birliğin kurulması çok büyük önem arz ediyor. Antepfıstığı yetiştirmek için çiftçilerimiz 15 yıl bekliyor ki ürün versin. Hiçbir ürün bu kadar uzun sürede meydana gelmiyor” açıklamalarında bulundu.

İktidar ve muhalefet tüm milletvekilleri çiftçilerimizi ziyaret etmeli

Şehrin iktidar muhalefet tüm milletvekillerine seslenerek Antepfıstığı çiftçisinin sahipsiz olduğunu söyleyen ve milletvekillerinin acil olarak çiftçi ziyaretlerinde bulunmaları gerektiğini açıklayan Çolak, “Antepfıstığının sahibi yoktur. Tüm milletvekillerimize sesleniyoruz. Parti gözetmeksizin tüm milletvekillerimize sesleniyoruz. Tüm milletvekillerimize çok büyük görevler düşüyor. Milletvekillerimiz seçim zamanı bir bir çiftçilerimizin tarlasına kadar gidiyor evine kadar gidiyor oy istiyor. Seçildikten sonra milletvekillerimiz çiftçilerimizin ne sorunları var diye ilgilenmiyor. Antepfıstığının korunması ve özellikle taban fiyat oluşturulması ve fıstık birliğinin kurulması gibi çok önemli konuların iktidar, muhalefet milletvekilleri gözetilmeksizin meclise taşınması ve bakanlıkla gerekli görüşmeler yapılarak zor durumda olan çiftçinin kurtarılması gerekmektedir. Çiftçilerin milletvekillerimizden beklentisi bu. Seçimlerin üzerinden iki yıl geçti daha bir tane milletvekilinin ziraat odamıza gelip de çiftçilerin sorunları nedir nasıl çözüm olabiliriz diye görüştüklerini hatırlamıyorum.  Milletvekillerimiz odamıza gelsin bize denilsin ki başkan çiftçileri topla bir toplantı yapalım çiftçilerin sorunları nedir bunu öğrenelim desinler. Çiftçilerimiz nasıl pandemi dönemi bile demeden canını dişine takıp üretiyor ve ülke ekonomisine değer katıyorsa bunun da değerinin bilinmesi gerekiyor” dedi.

Domates üreticimiz yüzde yüz zararda

Domates üreticisinin de bu hasat döneminde büyük zararlar içinde olduğunu söyleyerek üreticinin elinden domateslerin yok fiyatına alındığını açıklayan Çolak şu ifadelerde bulundu, “Fıstığın yanında mevsim olarak şu anda özellikle domates üreticisi çiftçilerimiz de çok büyük sorunlar yaşıyor. Domatesin şu anda hale giriş fiyatı 25 ila 30 kuruş arasında. Biçilen bu fiyatlar çiftçinin sadece enerji masrafını dahi karşılamaz. Çiftçinin tarlasına yaptığı harcamalar işçilik, mazot, ilaç, gübre bunları saymıyoruz bile. Bu fiyatlarla domates üreticisi yüzde yüz zararda. Bugün tüketicinin sofrasına 1 buçuk 2 liradan aşağıya domates girmiyor. Keşke çiftçiden alınan fiyatın çok az üstünde bir rakamla tüketicinin sofrasına ulaşmış olsa içimiz yanmayacak. Ama bu fiyatların kat kat fazlasına ulaşıyor. Yine arada fiyatları aracılar arttırıyor ve onlar kazanıyor. Çiftçilerimizin tarlasına ve üretime küsmeden önce mutlak suretle devletimizin bir çare bulması gerekiyor.”   

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *