ANASAYFA arrow right Yaşam

Fırsatçılık, virüsten daha kötü ve tehlikeli

Fırsatçılık, virüsten daha kötü ve tehlikeli
YAYINLAMA: 15 Haziran 2021 / 21.26
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2021 / 21.41
Gaziantep Bakırcılar Saatçiler Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, fırsatçılığın virüsten daha tehlikeli olduğunu vurguladı  

Açık, pandemi nedeniyle çok sıkıntı yaşadıklarının altını çizdi. “Koronavirüs salgını 15-16 aydan beri devam ediyor ve bu süreçte bakıra yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldı. Ne oldu da bu kadar zamlandı? Fiyatı yükseltenler, doları bahane etti, ama bakırdaki fiyat artışı dolarda ki artışı geçti. Yani fırsatçılık, virüsten daha kötü ve tehlikeli” ifadelerini kullandı.  

Başkan Açık, tüm sektörler gibi bakırcıların da salgından olumsuz etkilendiğini vurgularken, “Yasaklarda bile açık olan market zincirleri servetlerine servet kattı. Ancak esnafımız kapalı kaldı. Kısıtlamalar tamamen kalkar, turistler şehrimize gelmeye başlar ve esnaf iş yaparsa tüm sorun ve sıkıntılarımızı aşacağımızı düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.  

Kentimiz, yeni turizm sezonuna hazır 

Yerli-yabancı turistlere hitap ettiklerini ifade eden Açık, “Kentimiz yeni turizm sezonuna hazır. Otellerimizden tutunda bakırcı esnafımıza lokantacısından tatlıcısına kadar tüm sektörler hazır durumda. Hher zaman umutluyuz, hiçbir zaman umutsuz olmadık. Ayrıca sürekli dile getirdiğimiz gibi esnafa faizsiz uzun vadeli olacak şekilde kredi verilmelidir. Verilecek 3 veya 5 bin liralık hibe desteği hangi yaraya merhem olacak? Ancak 50-60 bin lira kredi verilse esnaf tüm borçlarını kapatır, ürün yapmak için ham madde alır. Bu paralar zincirin halkaları gibi sektörden sektöre dolaşırsa ekonomi de az da olsa canlanma meydana gelecek” dedi. 

5 günde yapılan satışı iki günde yapıyoruz 

Açık, satışların daha çok hafta sonu yapıldığını, dolayısıyla Pazar günü sokağa çıkma yasağının işleri olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi. “5 günde yapılan satışı iki günde yapıyoruz. Cumartesi günü kısıtlamanın kaldırılması iyi oldu, ama Pazar günü yasakları sürüyor. Aşılama hızı devam ederse yasakların tamamen kalkacağını düşünüyoruz. Yani her şeye rağmen gelecekten umutluyuz” şeklinde açıklamada bulundu.  

KDV oranı düşürülmeli 

Gaziantep Bakırcılar Saatçiler Av Bayileri ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, esnafın, bu ülkenin sigortası ve bel kemiği olduğunu hatırlattı, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Turizmin bel kemiği olmamıza karşın halen yüzde 18 KDV ödüyoruz. Mücevherde KDV oranı yüzde 1 iken bizim de KDV oranlarımızın düşmesini talep ediyor ve bekliyoruz. Ürün satmada sıkıntımız yok, ama önemli olan zarar etmeden satabilmek. Pandeminin ilk zamanlarında kilosu 20 liraya satılan hurdanın kilosu 70 liraya yükseldi. O nedenle ülkeye acilen hurda girişinin olması gerekiyor.” Hüseyin Karataş  

  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *