ANASAYFA arrow right Güncel

Fırsatçılara göz açtırılmamalı, yumurtayı da mı dolarla alıyoruz

Fırsatçılara göz açtırılmamalı, yumurtayı da mı dolarla alıyoruz
YAYINLAMA: 08 Aralık 2021 / 21.32
GÜNCELLEME: 08 Aralık 2021 / 21.32
Artan maliyetler karşısında çok zor günler geçiren otelciler, fırsatçılardan dert yandı. Dolara bağlı olmayan ürünlere bile zam yapıldığını söyleyen otelciler,

Her sektör gibi otel ve konaklama sektörü de dövizdeki artıştan nasibini aldı. Çünkü artan maliyetlere yetişemeyen sektör otel fiyatlarının aylık değiştiğine dikkat çekti. Yükselene maliyetler karşısında para kazanmanın bir anlam ifade etmediğinin altını çizildi, zor dönemde ortaya çıkan fırsatçılara göz açtırılmaması ve denetimlerin arttırılması gerektiği belirtildi.

2022 yılında kentteki birçok otel kapanacak

Sabah’a açıklamalarda bulunan Gaziantep Otelciler Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, yükselen fiyatların kontrol altına alınması gerektiğini, aksi takdirde 2022 yılında kentteki birçok otelin kapanacağını söyledi. “Gaziantep’te birçok otel kapanacak. Çünkü birçok otel artan maliyetleri kaldıramayacak. Sonuç olarak 2022 yılı daha kötü geçecek gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Artan maliyetler karşısında otellerin dolu olması bir anlam ifade etmiyor

Pandemi nedeniyle 2020 yılının kötü geçtiğini, 2021 yılında ise sektörün toparlandığını ancak dövizin yükselmesiyle sektörün yeniden sıkıntıya girdiğini açıklayan Yılmaz, “Normal şartlar altında otel fiyatları yılda bir defa olmaz üzere yüzde 15 bir fiyat artışı yapılırdı, ama şu anda fiyatları aylık olarak güncellemek zorunda kalıyoruz. Çünkü maliyetler günlük değiştiğinden ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Çok karışık bir süreçten geçiyoruz. Bu sürecin çok fazla sürmemesini istiyoruz. Çünkü otellerin doluluk oranı yüzde 100 olsa bile para kazanma şansımız yok” diye konuştu.

Neredeyse bakkal ve markettekiler gibi etiket sistemine döneceğiz

Yılmaz, son bir ayda A’dan Z’ye tüm ürünlere yüzde 50 civarında zam geldiğini kaydetti. “Şu anda otel ve konaklama ücretleri çok karışık. Çünkü kullanmış olduğumuz malzemelere günlük olarak zam geliyor. Dolara bağlı olmayan ürünlerin bile dolar geldiğini söylüyorlar. Ortada bir fırsatçılık var ve sektör temsilcileri olarak bundan şikayetçiyiz. Ne yapacağımızı artık bilmiyoruz. Neredeyse bakkal ve markettekiler gibi etiket sistemine döneceğiz. Dolayısıyla fiyatların bir an önce kontrol altına alınmasını istiyoruz” dedi.

Bugün aldığınız ürünü yarın aynı fiyata alamıyorsunuz

Pandemi sürecinde yüzde 1’e düşürülen KDV oranlarının yeniden yüzde 8’e yükseltildiğini vurgulayan Gaziantep Otelciler Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Yüzde 1 olan KDV yeniden yüzde 8’e yükseldi, ancak pandemi bitene kadar KDV oranının yüzde 1 olarak devam etmesini talep ettik, bakalım sonucun ne olacağını bekleyip göreceğiz. Devletten herhangi bir destek beklemiyoruz.  Sadece fiyatları kontrol almasını ve fiyatların değişmesini istemiyoruz. Fiyatların günlük artması sektörü çok olumsuz etkiliyor. Bugün aldığınız ürünü yarın aynı fiyata alamıyorsunuz. Herkes kafasına göre fiyat belirliyor. Buna birilerinin dur demesi lazım.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *