ANASAYFA arrow right Ekonomi

Firmalarımızın istihdam ihtiyacı varsa, bu destek büyük bir avantaj

Firmalarımızın istihdam ihtiyacı varsa, bu destek büyük bir avantaj
YAYINLAMA: 10 Mart 2022 / 21.06
GÜNCELLEME: 10 Mart 2022 / 21.06
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, KOSGEB tarafından verilen destekler konusunda Sabah’a özel açıklamalarda bulundu, kadın girişimcilerin desteklerden daha fazla yararlanmasını istedi

Mart ayının sonuna kadar başvuruları devam edecek olan Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı hakkında bilgi veren Paksoy, istihdama ihtiyacı olan firmalara bu destekten faydalanma çağrısı yaptı. “1018 başvuru ile Türkiye’de ilk 5’in içerisindeyiz. Şu ana kadar 15 milyon TL ödeme yaptık, eğer tüm başvurular gelirse destek 200 milyon TL’yi geçecek. 200 ile 500 bin lira arasında değişen destekte faiz ve teminat yok. Firmalarımızın istihdam ihtiyacı varsa bu destek kendileri için büyük bir avantaj” çağrısı yaptı.

Şu ana kadar 1018 başvuru onaylandı

Paksoy, “Yeni istihdam desteğimizin adı mikro ve küçük işletmelere hızlı destek programı. Bu destekten mikro ve küçük işletmeler, yani cirosu 25 milyon TL’nin altında olan hizmet ve imalat sektöründeki firmalar faydalanabilir. Ancak şirketin 2019 yılından önce kurulmuş ve 75 bin lira gelirinin olması şartı var. Başvurular mart ayının sonuna kadar devam ediyor. Şu ana kadar 1018 başvuru onaylandı ve bu firmalardan toplamda 2 bin kişinin istihdam edileceğinin taahhüdünü aldık. Ödemeler başladı, firmalar, yeni personelin sigortası SGK’da göründükten sonra ödemelerini talep edebilirler” ifadelerini kullandı.

Verilen desteklerin tümü firmalarımızın daha ileriye gitmesi için

KOSGEB’in girişimcilere ve teknoloji üreticilerine yönelik birçok desteğinin bulunduğunu anlatan Paksoy, “Desteklerden faydalanmak isteyenler web sitemizden detaylı bir şekilde inceleme yapabilirler. Verilen desteklerin tümü firmalarımızın daha ileriye gitmesi için. Toplumda KOSGEB destekleri konusunda bir bilinç oluştu. Girişimcilik en aktif kullanılan desteğimiz. Yeni iş yeri açacak kişilere verilen bir destek, ama bundan yararlanmak için E-devlet üzerinden 16 saatlik girişimcilik desteği almaları lazım. Eğitim tamamlandıktan sonra uzman olduğu alanda iş yeri açarlarsa hem personel hem kuruluş hem de makine desteği veriyoruz. Ancak işi yapabilme kabiliyetine ve tecrübesine bakılacak. Hizmet sektörüne 60 bin lira ve bankadan faizsiz 50 bin lira alabiliyorlar. İmalatçı ise 100 bin liranın yanı sıra 300 bin liraya kadar makine desteği veriyoruz. Bunlar hibe olarak veriliyor” açıklamasını yaptı.

Teknoloji ürünlerine 6 milyon TL’ye proje desteğimiz var

Verilen desteklerin takibini yaptıklarını vurgulayan Paksoy, “Online ve fiziki olarak takiplerimizi yapıyoruz. Kapatanları tespit ettiğimizde verdiğimiz parayı faiziyle geri alıyoruz. Destek alanların yüzde 75’i erkek yüzde 25’i kadın. Bu oranları bilgilendirme ve tanıtımlarla artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca teknolojiye de çok büyük destekler veriyoruz. İthalatı azaltacak, teknoloji ürünlerine 6 milyon TL’ye proje desteğimiz var. 6 milyon TL’nin 1,8 milyon TL’si hibe, 4,2 milyon TL’si ise faizsiz geri ödemeli. Kentimizden 10’a yakın başvuru var ve bakanlıkta değerlendirme aşamasında. Firmalarımızı AR-GE üretmeye davet ediyoruz. Çünkü günümüzde ürünlerin güncelleştirilmesi, müşterinin talebine göre değişiklik yapmaları lazım” diye konuştu.  

İhracata yönelik birçok gideri destekliyoruz

Yurt dışı pazar desteği konusunda bilgi veren KOSGEB Gaziantep İl Müdürü Muhammed Paksoy, konuşmasını şöyle tamamladı: “Firmalarımız ihracat yapıyor ya da yapmak istiyorsa yurt dışı pazar desteğimizi öneriyoruz. 210 bin lira hibe 90 bin lirası geri ödemeli olmak üzere toplamda 300 bin lira destek veriyoruz. Yurt dışındaki fuarlarda stant açabilirler, müşteri ziyareti yapabilirler, yabancı dilde katalog bastırabilirler, yabancı dilde tanıtım reklamı çektirebilirler. Kısacası ihracata yönelik birçok gideri destekliyoruz. İşletmelerimiz bundan da faydalanabilirler.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *