ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Firmalar zorda

Firmalar zorda
YAYINLAMA: 03 Haziran 2022 / 14.39
GÜNCELLEME: 03 Haziran 2022 / 14.39
Yurtdışından, Türkiye’ye getirdikleri hammaddeyi işleyip yeniden yurtdışına satmak durumunda olan firmalar, Irak Savaşı ve devam eden ekonomik kriz nedeniyle faaliyetini durdurdu.

Firmaların, gümrüklerde imzaladıkları dahilde işleme izin belgesi nedeniyle çok miktarda ceza ödemek zorunda kaldığı bildirildi. Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, firmaların tek umudunun vergi barışı kanunu olduğunu belirtirken, ilgili Tebliğin zaman geçirilmeden çıkması gerektiğini açıkladı.

Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ömer Çelik, gümrüklerde imzalanan dahilde işleme izin belgesinin birçok işadamını sıkıntıya soktuğunu belirterek, gıda, tekstil ve kereste gibi ürünleri ithal ve ihraç edenlerin olumsuz etkilendiğini kaydetti.

Yasadan yararlanma süresi

bitiyor halen tebliğ çıkmadı

Çelik, “Bir yandan kriz, diğer yandan savaş nedeniyle üretimde ve satışta büyük bir düşme oldu” dedi.

Çelik sözlerini şöyle sürdürdü: Örneğin, buğday ithal edip bunu yaparak tekrar yurtdışına satmak isteyen işadamları, bunu şu an yapamıyor. Çünkü bölgede devam eden savaş var. Kime satacaksın? Diğer yandan aynı şekilde tekstil hammaddesi ithalatı veya başka gıda maddesi ithalatı yapanlar için de aynı sorun geçerli. Dolayısıyla süresi içerisinde işleyip tekrar ihraç edilemediği için yapılan anlaşma gereği büyük cezalarla karşı karşıya kalınıyor. Halen bu konuda yüklü cezalarla karşı karşıya olanlar var. Vergi barışı kanunu kapsamında bu konuda düzenleme yapıldı. Ancak, ilgili tebliğ yayınlanmadığı için kimse bu haktan faydalanamıyor. Üstelik vergi barışı kanundan yararlanma süresi 31 Mart‘ta doluyor. Eğer bakanlık görevlileri elini çabuk tutmazsa firmalar çok büyük sıkıntı içine girecek ve büyük oranlarda ceza ödemek zorunda kalacak.

Tüzmen’in Çevre Bakanlığı’na

kaydırılması yanlış oldu

Kürşat Tüzmen’in 59. hükümette Çevre Bakanlığı görevine kaydırılmasının büyük bir hata olduğunu belirten Çelik, “Hükümet yanlış üstüne yanlış yapıyor. Böyle tutarsızlık olmaz. Kendi alanında uzmanlaşmış birini ilgisiz yerde görevlendirmek doğru değil. Oysa Tüzmen ile birlikte ihracatçılara moral geldi. Yeni pazar arayışları da oldu. Eskiden kazandığımız pazarlara daha emin adımlar atma imkanı oldu. Onun için ithalatçı ve ihracatçı firmalar için Tüzmen’in dış ticaretten sorumlu devlet bakanı olması bir şansı. Tüzmen’in yeniden eski görevine verilmesini istiyoruz. Eğer Tüzmen eski Bakanlığında olsaydı belki de bugün dahilde işleme izni ile ilgili sorunlar olmazdı, çözümlenir de” diye konuştu.

Bakanlık sayıları azaltılmalı

Bazı bakanlıkların birleştirilmesinde fayda olacağını hatırlatan Çelik, “Çevre ve Orman bakanlıkları ile Turizm ve Kültür bakanlıkları birleştirilmeli. Fakat bunların yerine ihracattan sorumlu bir bakan mutlaka olmalı. Ekonomi elbette tekelden yönetilmeli” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *