ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Fırıncılar bir günde 130 bin ton odun tüketiyor

Fırıncılar bir günde 130 bin ton odun tüketiyor
YAYINLAMA: 09 Ekim 2022 / 17.28
GÜNCELLEME: 09 Ekim 2022 / 17.28
850 pide fırını ile kentin ekmek ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılamaya çalıştıklarını hatırlatan pide fırıncılar oda başkanı Hanifi Duran, günde yaklaşık 130.000 ton odun tükettiklerini söyledi.

Korsan sayısı fazla

Her işletmenin yaklaşık 150-200 kg oduna ihtiyaç duyduğunu belirten Duran, “Odaya kayıtlı 850 üye ve en az bunun kadar kayıtlı olmayan fakat üretim yapan pide fırını bulunuyor. Oda olarak yaptırım gücümüz yok. Dört koldan denetimi yapılmaya çalışılıyor. Tarım il müdürlüğü, sağlık müdürlüğü, zabıta ve odamız tarafından denetim yapılıyor. Ancak yıllardır hiç denetim görmeyen esnafımızın sayısı az deği”l şeklinde konuştu.

Haksız rekabet

Korsan çalışan çok sayıda pide fırını olduğunu kaydeden Duran, “İşletmeler genellikle kenar semtlerde faaliyet gösteriyor. Elektrik, su vergi, o da aidatı ödemiyorlar. Bunlar da odaya kayıtlı işlemler aynı fiyattan ekmek satıyor. Buda haksız rekabeti beraberinde getiriyor. Kalitenin ve ekmekte gramajın düşmemesi için öncelikle kentte faaliyet gösteren tüm üreticilerin oda çatısı altında bulunması gerekir. Bu yapıldığı takdirde sorunlar kendiliğinden çözülür” dedi.

Her gün bir market açılıyor

Kenar semtlerde mini market sayısını çoğu gibi büyüdüğünü vurgulayan Duran, “Marketler ekmeği koz olarak kullanıyorlar. Maliyetine hatta maliyetin altında ekmek satan çok sayıda market işletmecisi bulunuyor. Müşteri kaybetmek istemem bir de fırınlara da marketlerle rekabete giderek, kararlarından fedakarlık ediyorlar. Son günlerde rekabetin boyutunun giderek artması nedeniyle sınıfımızda kontrol altına almaya, kalite ve gramajda haksızlık yapılmamasına dikkat ediyoruz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *