ANASAYFA arrow right Yaşam

Fırat’ın suyu Gaziantep’e çevrilmeli

Fırat’ın suyu Gaziantep’e çevrilmeli
YAYINLAMA: 13 Ocak 2021 / 20.43
GÜNCELLEME: 13 Ocak 2021 / 20.43
Ülkenin en kurak illerinden biriyiz

Gaziantep Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurul Toplantısı Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit başkanlığında gerçekleştirildi. Toplanın ana gündem maddesi kuraklık olurken, Gaziantep çiftçisinin yaşadığı sorunlar ve sıkıntılar masaya yatırıldı.

Kuraklığın her geçen gün kendisini biraz daha fazla hissettirdiği kentimizde, çiftçiler, çok tedirgin. Yağışların olmaması çiftçileri büyük bir hayal kırıklığına uğratırken, kuraklığın sürmesi halinde kıtlık sorunu ile karşı karşıya kalınacağı vurgulandı. Ziraat Odası Başkanları, yapımı devam eden barajların bir an önce tamamlanıp faaliyete geçmesini elzem olduğunu, artık Fırat’ın suyunun da Gaziantep’e çevrilmesinin zamanının geldiğini, bu konuda gerekli çalışmalara başlanılması gerektiği belirtildi.

 İnsan arabası, evi olmadan olur, ama aç kalamaz

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, “Kış ayının en şiddetli zamanını yaşamamız gerekiyordu, ancak iklim değişikliği nedeniyle mevsimler bir ay geç geliyor. Gıda ve tarım olmazsa olmazımızdır. İnsan arabası, evi olmadan olur ama aç kalamaz. O nedenle gıda çok önemli. Yapımı devam eden barajların bir an evvel bitirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Sonbahardaki yağışların hububatlara çok faydası olacağına dikkat çeken Yiğit, “Yaz ayında fıstık ağaçlarına verilen su kış ayında daha faydalıdır. Çünkü her şey zamanında güzeldir. Yağışlar zamanında olmadığından hububatta rekolte düşüklüğü yaşayabiliriz. Çiftçilerimiz sabırsızlıklar yağmuru bekliyor” açıklamasını yaptı.

Gaziantep’in ülkenin en kurak illerinden biri olduğunu hatırlatan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, “Çiftçilerimiz yer altında ki kuyular ile sulama yapmaya çalışmaktadırlar. Yağış oranlarımız geçen yıla oranla azaldı. Fıstık ağaçlarında ki karagözler havanın kurak olması nedeniyle dökülmeye başlayacak. Hububat bakımından zengin bir ülke ve il olmamıza rağmen yağış sadece hububatın çimlenmesine yetecek kadar oldu. Suya daha çok ihtiyaç bulunan arazilerdeki hububatlarımız kuruma tehlikesi ile karşı karşıya. Buğdaylarımızda kök kurdu görülmeye başlandı. Dolayısıyla kara kara düşünen çiftçilerimiz mağdur durumda. ‘Fırat akıyor, Barak ve Gaziantep’ bakıyor” ifadelerini kullandı.

Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, “2021 yılında kentimizi büyük bir kuraklık bekliyor. İlçemiz, Fırat’a yakın olmasına rağmen hiçbir şekilde suyundan faydalanamıyor. Bu yıl sadece tek ürün alacağız. İnşallah iyi olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Oğuzeli Ziraat Odası Başkanı Mustafa Uğur, “Fırat’ın yüzünün Gaziantep’e çevrilmesi kuraklığa bağlı kaderimizi değiştirir. Doğanpınar barajı tamamlanmış olsa su konusunda hiçbir sıkıntımız kalmayacak. Ayrıca Fırat’ın suyunun gelmesi topraklarımızı daha da verimli hale getirecektir. Ziraat Bankası’ndaki borçlar ertelendi denildi, lakin öyle bir şey yok. Bu yıl kuraklık nedeniyle ikinci bir ürün ekilmeyecek. Kuraklık devam ettiği takdirde market rafları boş kalacak ve gıda konusunda sıkıntı yaşanacağı görülüyor” ifadelerini kullandı.

Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt, “Bu yıl kuraklık ile mücadelede ediyoruz. P1-P6 projelerimizin temelleri 7-8 yıl önce atıldı. Belkıs barajından pompalama ile 35 köye su verilecekti. P2 projesi bitmesine rağmen kanallar 5 yıldan beri çürümeye terk edildi. Bunların tamirinin yapılması biten kanalların su ile buluşturulması lazım. Yıllardan beri Fırat’ın suyu boşu boşuna akıyor. Eğer Üretim olmazsa marketlerdeki raflar boş kalacak” dedi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *