ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Finans kesimi, KOBİ’leri yeterince desteklemiyor

Finans kesimi, KOBİ’leri yeterince desteklemiyor
YAYINLAMA: 02 Eylül 2021 / 13.53
GÜNCELLEME: 02 Eylül 2021 / 13.53
Türkiye’de işletmelerin yüzde 99,3’ünü bir milyon 300 bin KOBİ’nin oluşturduğunu belirten İl Müdürü Faik Açıkalın, istihdamın da yüzde 76,7’sini sağlayan ve toplam cironun yüzde 60’ını gerçekleştiren KOBİ’lerin finans kesiminin en az desteklediği işletmeler olduğunu açıkladı. Açıkalın, piyasalardaki canlılığın KOBİ’lerle ölçülebileceğini kaydetti.

Dışbank’ın, GTO ve GSO üyelerine sabit faizli, uzun vadeli ve esnek ödeme planlı ticari kredi ve gayri nakdi teminat kredisi olanağı tanıyan ‘Girişimci destek kredisi” protokolü imzalandı. İmza törenin ilki GSO’da yapıldı. GSO Başkanı Nejat Koçer ile yönetim kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan Dışbank Genel Müdürü Faik Açıkalın, Türkiye’nin 6. büyük kenti Gaziantep’in büyük sanayi işletmelerinin yüzde 4’üne, küçük sanayi işletmelerinin yüzde 6’sına sahip olduğunu ve il nüfusunun yüzde 29’unun ise imalat sanayinde çalıştığını dile getirdi.

Açıkalın, Gaziantep’in 12 milyon metrekarelik bir sanayi bölgesi ve çok geniş bir ihracat potansiyeline sahip bir kent konumunu taşıdığını, İtalya, Suriye, Almanya, Amerika ve Türki Cumhuriyetlerine yönelik geniş bir ihracat ağına sahip olduğunu ifade ederek, “Küçük ve orta boy işletmeler dinamik girişimcilerdir. Özellikle son dönemde Türk bankacılığının özelde Dışbank’ın çok ciddi bir biçimde gündemini işgal eden bir konu. Aslında KOBİ’ler bir barometre gibi. Bu nedenle yatırım alışkanlıkları, yatırım davranışları veya harcama davranışlarından ekonominin gidişi hakkında çok ciddi fikir sahibi olunabilir. Onlar yatırıma giriyorsa, üretime giriyorsa ekonominin geleceği hakkında ülkenin geleceği hakkında iyimserse iyi. Eğer tutucu bir tavra giriyorlarsa da ileriye dönük bir takım endişeler taşıyorlar demektir” şeklinde konuştu.

Türkiye’de işletmelerin yüzde 99,3’ünün KOBİ niteliği taşıdığını ifade eden Açıkalın sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye’de toplam üretilen cironun yüzde 60’ı KOBİ’ler tarafından gerçekleştiriliyor. Dolayısıyla biz bu işletmeleri hiçbir zaman gazete sayfalarında, dergi kapaklarında görmedik ama aslında ekonominin gerçek anlamda yükünü taşıyan kahramanlar. Diğer taraftan bu potansiyele rağmen maalesef kredilerdeki KOBİ payı yüzde 3-4 arasında oynuyor” dedi.

Açıkalın, “Bu şirketlerin çok ciddi gelişme ve büyüme potansiyeli var ve daha gelişmiş ekonomilere baktığımızda bu işletmeler üzerine yükselen, sürdürülebilir bir ekonomik faaliyet söz konusuysa bizim ülkemizdeki küçük orta işletmelerin çok ciddi sorunları var. Öncelikli olarak teknoloji çok düşük, İkincisi teşviklerden çok fazla yararlanamıyor, üçüncüsü kaliteli eleman sıkıntısı ciddi şekilde çekiliyor ve en önemlisi finans kesimi tarafından yeterince desteklenemiyor. Dışbank olarak sorumluluğumuzun farkındayız. Daha önce de Ankara ve Bursa’da Ticaret Odalarıyla bu kontratı imzaladık. ”

Türkiye'nin son birkaç yıldan bu yana beklentilere bağlı olarak negatif görünüm içerisinde olduğunu vurgulayan GSO Başkanı Nejat Koçer de özellikle sanayi ve üretim şehri olan Gaziantep’in büyümesi, ihracatın artması, yeni ürünlerin ortaya çıkarabilmesinin tek nedeninin krediler ve bankaların vereceği destekle mümkün olduğunu ifade etti. Son birkaç yılı Gaziantepli sanayiciler olarak kredilerden yoksun geçirdiklerini söyleyen Koçer, “İmzaladığımız kredi protokolünün parasal boyutundan önemlisi niyetidir. Gaziantep’e güvenerek Gaziantep Sanayisi ile işbirliği imkanlarını arayan Dış Bank yöneticilerinin bugün iyi niyet protokolünü imzalamış olması, geleceğe yönelik bir güvenin temelini oluşturuyor. Bunu Gaziantep Sanayisine olan güven ve sonra da önümüzdeki dönemde Türk siyasetine ve hükümetin alacağı kararlara güven olarak nitelendiriyorum” dedi.

Güven ve moralin Türkiye için 2003 başından itibaren çok daha yerleşik, çok daha önemli rol oynayacağını ifade eden Koçer, “2003 ' Yılında genel olarak Türkiye ekonomisinin özel olarak da Gaziantep sanayisinin üretimde, istihdamda ve ihracatta çok yeni rakamlara imza atacağına inanıyorum. Zaten bu konuda yaptığımız çalışmaları Ocak ayının ilk haftasında açıklayacağız. Dış Bank ile yaptığımız işbirliği protokolü çerçevesinde KOBİ'lerin kredilenmesi önemli bir rol oynayacak” şeklinde konuştu. Koçer, düşük enflasyon yatırımın küçülmesi anlamına gelmediğini, aksine yatırımın büyümesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *