ANASAYFA arrow right Dünya

Financial Times'tan Türkiye analizi: Erdoğan konuştu, dolar rekor kırdı

Financial Times'tan Türkiye analizi: Erdoğan konuştu, dolar rekor kırdı
YAYINLAMA: 23 Kasım 2021 / 18.22
GÜNCELLEME: 23 Kasım 2021 / 18.22
Dünya medyası TL'deki değer kaybın yakından izlerken, Financial Times, Erdoğan'ın 'ekonomik kurtuluş savaşı' yürüttüğünü açıklamasının ardından TL'de rekor düşüş yaşandığını yazdı.

Dünyanın pek çok ülkesi faiz artışı ya da desteklerini çekme eğilimine girerken, Türkiye'de faizlerin dünyanın aksine düşürmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün akşam ekonomi ile ilgili yaptığı açıklamaların ardından dolar/TL sert dalgalanmalarla birlikte 12,50 seviyesini geçti. Euro/TL’de de bir eşik daha aşıldı. Euro/TL kuru öğle saatlerinde 14'ün üzerine çıktı.

Dolar/TL günlük yüzde 10 yükselişle 12,50'yi aşarak rekor tazeledi. Euro/TL 14 seviyesinin üzerini gördü. TL, gelişen ülke para birimleri arasında en fazla değer kaybeden para birimi oldu.

İngiltere merkezli Financial Times gazetesi, TL'deki değer kaybına ilişkin yayınladığı haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son faiz indirimini övmesi ve ülkesinin bir "ekonomik kurtuluş savaşı" yürüttüğünü açıklamasının ardından Türk Lirası'nın rekor düşüş yaşadığı kaydedildi.

"Türk parası New York'ta yüzde 5'ten fazla kayıpla ABD doları karşısında ilk kez 12'ye ulaştı. Sadece bu ay beşte bir düşüş yaşayan TL, üç yıl önceki döviz krizinden bu yana en büyük düşüşünü yaşıyor" denilen haberde, şunlar kaydedildi:

"Bu yıl dolar karşısında yüzde 30'dan fazla değer kaybeden para birimi, Türk cumhurbaşkanının ülke ekonomisine yönelik vizyonunu açıklamak için mücadeleci bir konuşma yapmasının ardından arka arkaya geriledi."

Erdoğan'ın dün kullandığı 'ekonomik kurtuluş savaşı' ifadesini dolar/TL'nin 5,77 seviyesinde seyrettiği 16 Ekim 2018 tarihindeki AKP grup toplantısında da kullandığı görüldü.

Erdoğan'ın yüksek faiz oranlarına karşı olduğu belirtilen haberde, dün yaptığı konuşma anımsatılarak, "Ekonomistlerin enflasyonu körükleyeceği uyarılarına rağmen, bankanın geçen hafta art arda üçüncü ay faiz oranlarını düşürmesinden 'memnun olduğunu' duyurdu. Bu durum, para birimini daha da istikrarsızlaştırıyor" ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan'ın, Türkiye'yi boyun eğdirmeyi amaçlayan karanlık bir küresel güç komplosundan bahsettiği belirtilen haberde, şunlar kaydedildi:

"Erdoğan, milletinin ekonomistlere, oportünistlere ve faiz artırımı çağrısı yapan 'küresel finans akrobatlarına' boyun eğmeyeceğini söyledi. Hükümetin yatırım, üretim, ihracat ve işsizliği teşvik etmek için büyümeye öncelik verdiğini söyledi."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *