ANASAYFA arrow right Ekonomi

Financial Times: Döviz mevduatlarının zorla TL'ye çevrilmesi gündeme gelebilir

Financial Times: Döviz mevduatlarının zorla TL'ye çevrilmesi gündeme gelebilir
YAYINLAMA: 24 Kasım 2021 / 19.35
GÜNCELLEME: 24 Kasım 2021 / 19.35
Financial Times, önemli bir iddia ortaya atarak, bir sonraki adımın döviz mevduatlarının TL'ye çevrilmesini zorunlu kılmak gibi 'yumuşak dokunuşlu' sermaye kontrolleri olabileceğini yazdı.

İngiltere’nin ünlü ekonomi gazetesi Financial Times’ın analisti Robert Armstrong, Türkiye’de yaşananları bir trajedi olarak değerlendirdi. Türkiye’nin uluslararası pazar açısından çok önemli bir pazar olmadığını hatırlatan Armstrong, haberde bu pazarın çökmesinin küresel bir paniğe yol açmayacağını vurguladı.

Haberde, "Recep Tayyip Erdoğan, faiz oranlarının düşürülmesinin Türk para birimini istikrara kavuşturmaya ve enflasyonu kontrol etmeye yardımcı olacağını düşünüyor. Yanılıyor. Cumhurbaşkanı olduğu günden beri Türk Lirası değer kaybediyor" denildi.

Haberde, "Liradaki tahribat göz önüne alındığında, döviz yatırımcılarının Türk hisse senetlerindeki paralarının sadece yarısını kaybetmesi dikkat çekici. Ama Türkiye halkı için durum vahim ve bir şeyler yapılmak zorunda. Merkez Bankası'ndan salı günü yapılan açıklamada, hükümetin lirayı desteklemek için döviz piyasalarına müdahale edebileceği, ancak bunu anlamlı bir ölçekte yapacak rezervlere sahip olmadığı belirtildi" ifadeleri yer aldı.

Abrdn'de yükselen piyasalar ekonomisti Edward Glossop, gelinen bu noktada Türkiye’nin temel seçeneklerinin faiz artırımları ve sermaye kontrolleri olduğunu, ancak Erdoğan'ın kavgacı tavrı nedeniyle faiz artışının olası olmadığını söyledi.

TL'nin bir günlük tarihi değer kaybı dünya medyasında da geniş yer buldu. Dünya medyası TL'nin 'Kara Salı'sı ile ilgili, Erdoğan'ın söylediklerine ve politikalarına işaret etti.

Habere göre, bir sonraki adım, döviz mevduatlarının liraya çevrilmesini zorunlu kılmak gibi “yumuşak dokunuşlu” sermaye kontrolleri olabilir.

Columbia Threadneedle'den Edward Al-Hussainy ise Glossop’un aksine, faiz artışlarının gün geçtikçe daha olası hale geldiğini savunuyor.

Türkler dışında herkes için iyi haber şu ki, kriz öncelikle Türkiye'ye özgü kötü politikadan kaynaklanıyor ve başka yerlere yayılması için çok az kanal var. Capital Economics'ten Jonas Goltermann'ın özetlediği gibi, Türkiye'nin ithalatı küresel olarak yeterince önemli değil; o yüzden bu pazarın çökmesi uluslararası bir hasara yol açmayacak.

Türkiye'deki yabancı yatırım, gelişmekte olan piyasa odaklı portföylerin bile küçük bir parçası olacak şekilde küçüldü ve Türkiye'deki karmaşa yatırımcıların diğer pazarlarda da  kriz olur paniğine sokmayacak çünkü herkes Ankara'nın politikalarının ne kadar kötü olduğunu ve para biriminin ne kadar savunmasız olduğunu biliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *