ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Filiz, üniversiteye büyük darbe vurdu

Filiz, üniversiteye büyük darbe vurdu
YAYINLAMA: 17 Ağustos 2020 / 21.02
GÜNCELLEME: 17 Ağustos 2020 / 21.02

Gaziantep Üniversitesi’nde ülkücü grupların terör estirmesi üzerine yaşanan olaylara, sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından tepki gösterilirken, yaşanan son gelişmelerin I. Hüseyin Filiz’in göreve geldiğinden bu yana sürdürdüğü kadrolaşma hareketinin bir sonucu olduğu vurgulandı. Filiz’in, üniversitede bilimsel yatırıma önem verip, Gaziantep’e üniversite kenti özelliği kazandırmadığı gibi, üniversiteyi de halktan iyice kopardığı ifade edildi.

Kalite Derneği Başkanı Ali Peri, üniversite ile halk bütünleşmesinin şart olduğunu belirterek, bunu Gaziantep Üniversitesi’nde göremediklerini vurguladı. Peri, “Böyle bir üniversitenin sosyal açıdan kente büyük fayda sağlaması gerekirdi. Hızla ilerleyen sanayimiz, üniversiteden gerekli desteği, ilgiyi ve işbirliğini sağlayamıyor. Bu nedenle var olan sıkıntıların aşılması için idareye büyük görev düşüyor. Bugün üniversitedeki yönetim ülke yönetimine paralel gidiyor, hiç farkı yok. Ülke nasıl' ’yönetiliyorsa Gaziantep Üniversitesi de aynı şekilde yönetiliyor” dedi. Peri, Gaziantep Üniversitesi’nin kentin çok gerisinde kaldığı gibi, öğrenci sayısı ve bölüm sayısı bakımından da gelişme gösteremediğine dikkat çekti.

DİSK Bölge Temsilcisi Muzaffer Subaşı, çalışan kesim olarak üniversiteden hiçbir şekilde faydalanamadıklarını, üniversitedeki bilim adamlarının ve öğrencilerin de kentteki sendikalardan habersiz olduğunu ifade etti. Bugüne kadar üniversiteyle hiç bir araya gelemediklerini kaydeden Subaşı, “Üniversite niçin bu kadar geride, neden gerekli atılımlar yok, halkla ilişkiler niçin zayıf, bunları rektöre sormak gerek. Orası ilim irfan yuvası. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin devamlı toplumdan önde olması gerek. Ama böyle değil. Ne sanayici, ne de çalışanlarla diyalogları var. Bunun için çaba gösterdiklerine de tanık olmadık. Oysa başka şehirlerde üniversiteler kürsü oluşturup sendikalarla ilgileniyor. Burada böyle şey yok. Gaziantep Üniversitesi kapalı bir kutu, hiç kimse faydalanamıyor" diye konuştu.

EMEP İl Başkanı Mecit Bozkurt ise, üniversitede yaşanan son olaylardan büyük endişe duyduklarını belirterek, aslında bunun ilk olmadığını, özellikle Hüseyin Filiz geldiğinden bu yana bu tür olayların tırmandığını, ülkücülerin üniversitede kolayca kadrolaştığını belirterek, demokrat öğrencilerin sürekli tehdit edilip baskı altında tutulduklarını açıkladı. Üniversitenin bilim yuvası olmaktan çıkarıldığını hatırlatan. Bozkurt, “Son kavgadan dolayı gözaltına alınanlara ağır disiplin cezası verilerek okul hayatları tehlikeye sokulacak. Buna engel olunması gerek.

Hüseyin Filiz göreve geldiği günden bu yana kendisiyle aynı düşünceyi paylaşmayan öğretim üyelerinin hepsini başka şehirlere sürdü veya gitmeye zorladı. Üniversitede düzenlenen sosyal faaliyetler tamamen sona erdi. Eskiden öğrencilerden aldığımız bilgiye göre Kültür Merkezi’nde sosyal faaliyetler ve bilimsel kültürel etkinlikler yapılırdı. Şimdi bunların faaliyetine son verildi. Örneğin 7-8 yıl yayın yapan İslık Dergisi’nin yayın hayatı durduruldu. Orası bir bilim yuvası, buna uygun hareket edilmesi gerek Ama tam tersi olaylar yaşanıyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *