ANASAYFA arrow right Eğitim

Fen ve Anadolu liseleri doldu, imam hatip tercih edenler yüzde 11'de kaldı!

Fen ve Anadolu liseleri doldu, imam hatip tercih edenler yüzde 11'de kaldı!
YAYINLAMA: 11 Ağustos 2020 / 14.40
GÜNCELLEME: 11 Ağustos 2020 / 14.40
LGS’ye giren öğrenciler, en çok fen liselerini tercih ederken ilk tercihine imam hatipleri yazanların oranı yüzde 11,1’de kaldı. İmam hatip ortaokulu mezunlarının yarısı imam hatip lisesini tercih etmedi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 1 milyon 472 bin 88 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilen Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) sonuç raporunu yayımladı. Rapora göre, ilk sırada fen lisesini tercih eden öğrencilerin oranı yüzde 46,7 oldu. İlk tercihini imam hatip lisesinden yana kullanan öğrencilerin oranı ise yüzde 11,1.

BirGün gazetesinin haberine göre; öğrencilerin büyük oranda akademik eğitim veren liseleri tercih ettiğini gözler önüne seren rapor, ortaöğretimdeki akademik başarısızlığının da bir kez daha altını çizdi.

İlk tercihlere Fen Liseleri yazıldı

İlk üç sırada en çok tercih edilen okul türü Anadolu liseleri oldu. Birinci tercihlere en çok yazılan okul türü yüzde 46,7 ile fen liseleri oldu. Fen lisesinden sonra en fazla sırası ile Anadolu, Anadolu imam hatip ve meslek liseleri tercih edildi.

Anadolu imam hatip liselerine yerleşen öğrencilerin yalnızca yüzde 50,61’inin imam hatip ortaokulu mezunlarından oluştuğu kaydedildi. Sınavla öğrenci alan fen, sosyal bilimler ve Anadolu liselerinin kontenjanları tamamen doldu.

Özel ortaokul mezunlarının tamamına yakını Anadolu liseleri, fen liseleri ya da sosyal bilimler liselerine yerleşirken, özel okuldan mezun olup da imam hatip lisesini tercih eden öğrenci sayısının yok denecek kadar az olduğu ifade edildi.

"İmam hatip ve meslek liseleri yoksul aile çocuklarıın tercih ettiği okul türleri"

Özel ortaokullardan mezun olanların doğrudan akademik liselere yöneldiğinin altını çizen Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, şunları söyledi: "İmam hatip ve meslek liseleri, genel olarak yoksul ailelerin çocuklarının tercih ettiği okul türleri olarak karşımıza çıkıyor. Öğrencilerin yüzde 81’inin ilk üç tercihine yerleşmesinin de esasında duyurulduğu gibi olumlu bir gelişmeye işaret etmiyor.

Birçok il ve ilçede kayıt alanlarının daraltılması nedeniyle öğrencilerin tercih edebileceği okul türü o kadar azaldı ki öğrencilerin mecbur kalarak yazdıkları okula girmeye hak kazandı. İlk 3 tercihine yerleşme oranının yüzde 91 olması arz ve talep dengesinin gerçekleştiği anlamına gelmiyor. Öğrencinin evine yakın okul en doğru okuldur ancak öğrencilerin tercih hakkının kısıtlanmaması ve okullar arası farklılıkların giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
"

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *