ANASAYFA arrow right Ekonomi

FED büyük faiz artışlarına gidiyor: Lira için kötü haber

FED büyük faiz artışlarına gidiyor: Lira için kötü haber
YAYINLAMA: 06 Nisan 2022 / 13.55
GÜNCELLEME: 06 Nisan 2022 / 13.55
Amerikan Merkez Bankası son 40 yılın en yüksek enflasyonunu düşürme çabalarına hız verdi. Yarım puanlık faiz artırımları bekleniyor.

Wall Street ekonomistleri bu hafta para politikasına ilişkin 2022 tahminlerini revize etmek için harekete geçtiler ve FED'in bir veya daha fazla toplantıda faiz oranlarını artırma hızını ikiye katlayacağını öngördüler. Merkez bankası bu ay 2018'den bu yana ilk artışını gerçekleştirerek federal fon oranını çeyrek puan artırarak yüzde 0,25 ila yüzde 0,50'lik yeni bir hedef aralığına getirdi.

Financial Times’ın haberine göre, ekonomistler merkez bankasının fiyat baskıları göz önüne alındığında agresif eylemde bulunma istekliliği konusunda açık olan Federal Açık Piyasa Komitesi'ndeki en üst düzey politika yapıcılardan bazı işaretler aldılar. 

State Street Global Advisors baş ekonomisti Simona Mocuta, "Sinyaller bir süredir açıkça şahin taraftaydı, ancak bu son günlerde hararetli bir noktaya geldi" dedi. FED Başkanı Jay Powell, mayıs ayında yarım puanlık bir artışla ilerlemeyi engelleyen “hiçbir şey” olmadığını da belirtti.

New York FED Başkanı ve Powell'ın yakın çevresinin bir üyesi olan John Williams, cuma günü, veriler tarafından garanti edilirse FED'in böyle bir hamleye devam etmesi gerektiğini söyledi. Chicago'dan Charles Evans, San Francisco'dan Mary Daly ve Atlanta'dan Raphael Bostic de dahil olmak üzere diğer bazı şube başkanları da bunu yapmaya açık olduklarını ifade ettiler.

Cleveland Fed başkanı Loretta Mester, kısa sürede tarafsız ayarlara veya ötesine geçmek için “önden yüklemeli” faiz artışlarını savunan St Louis'den James Bullard ve Christopher Waller gibi daha şahin üyelere katıldı. 2022'nin sonuna kadar yüzde 2,5 oranları hedefliyor.

RBC Capital Markets ABD Baş Ekonomisti Tom Porcelli, FED'in açıklamasıyla ilgili olarak, "Belirsizliği gidermeye çalışıyorlar" dedi. Bir sonraki toplantıda yarım puanlık artışın "bitmiş bir anlaşma" olduğunu ve bundan sonra en az bir artışın daha gelmesinin daha muhtemel olduğunu söyledi.

Morgan Stanley, Goldman Sachs ve Jefferies şimdi FED'in mayıs ayından itibaren arka arkaya yarım puanlık artışlar yapmasını ve ardından haziran toplantısından sonra kalan dört toplantının her birinde çeyrek puanlık ayarlamalar yapmasını bekliyor. Mayıs ayında başlayabilecek bu süreç, 9 trilyon dolarlık bilançoda bir azalmaya neden olacak. 

Citigroup cuma günü, FED'in önümüzdeki dört toplantısında yarım puanlık artışlar yapacağını öngören en agresif tahminlerden birini açıkladı. Daha sonra, yılın geri kalan iki toplantısı için daha tipik bir çeyrek puanlık tempoya düşecek ve böylece hedef beslenen fon aralığının en üst sınırı yüzde 3'e ulaşacak. Citi, 2023'te bu oranın yüzde 3,75'e yükselmesini bekliyor.

ABD'li baş ekonomisti Andrew Hollenhorst, "Bir kez 50 baz puana gittiğinizde, tekrar 50'ye gitme olasılığınız artıyor. Enflasyon cephesinde daha iyi görünmüyorsa, daha az aktif görülmek istemezsiniz” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *