ANASAYFA arrow right Yaşam

'Fazla vergi sadece vergiyi değil, insanı da öldürüyor'

'Fazla vergi sadece vergiyi değil, insanı da öldürüyor'
YAYINLAMA: 15 Ekim 2020 / 15.25
GÜNCELLEME: 15 Ekim 2020 / 16.21
Son 10 yılda alkollü içkilerde vergi artış oranı yüzde 443

Sahte içki tüketiminden ölüm sayılarının arttığı son günlerde vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, “10 yılda alkollü içkiden alınan ÖTV rakıda yüzde 443 arttı. Bu artık yaşam tarzına müdahaleye dönüştü” dedi.

Sahte içkide ölü sayısı 50'ye yükseldi

İstanbul’da 3, İzmir’de 3 kişinin daha sahte içkiden ölmesiyle 8 ilde ölenlerin sayısı 50’ye çıktı. Durumları ağır olan 50’ye yakın kişinin tedavisi sürerken, güvenlik güçlerinin operasyonları da aralıksız sürüyor.

Sahte içki kabusu 9 Ekim’de Kırıkkale’de başlamıştı. Üretim izni bulunmayan ‘Lord’ marka alkol bazlı ev dezenfektanı, etil alkol ve diğer karışımlarla hazırlanan sahte içkiyi içtikten sonra hastaneye başvuran 8 kişiden 7’si hayatını kaybetmişti. 1 kişi ise yoğun bakımda.

İzmir’de sahte içki zehirlenmesi nedeniyle dün üç kişi daha yaşamını yitirdi. Kentte, sahte içkiden ölenlerin sayısı 21’e çıktı. 23 kişi ise halen tedavi görüyor.

İstanbul’da ise dün 3 kişinin daha yaşamını yitirmesiyle sahte içkiden ölenlerin sayısı 10’a çıktı. 8 kişinin de kentteki çeşitli hastanelerde tedavilerinin sürdüğü bildirildi.

Vergi artışındaki oran yüzde 443

Son olarak 3 Temmuz’da yüzde 6.89 yükseltilen Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alkollü içki fiyatlarını daha da yükseltirken, kaçak üretime bağlı ölümler de artmaya başladı. Son olarak sahte içkiye bağlı ölüm sayısı 50'ye yükseldi. 

Sözcü’den Nuray Tarhan’a konuşan vergi uzmanı Dr. Ozan Bingöl, Fransız iktisatçı Pierre Paul Leroy-Beaulieu'nun “Fazla vergi vergiyi öldürür” sözünü hatırlatarak, kaçak içkiden dolayı artan ölümlere dikkat çekti ve “Fazla vergi sadece vergiyi değil, insanı da öldürüyor” dedi.

Dolaylı vergi türü olan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) birçok ülkede sağlığın, gençliğin, çevrenin korunması için alkol, tütün ve akaryakıt üzerinden alındığına dikkat çeken Bingöl, “Oysa bizde bütçe ihtiyaçlarının öncelendiği, tek amaç ve hedef haline geldiği görülüyor. Son 10 yılda alkollü içeceklerden alınan ÖTV rakıda yüzde 443, birada ise yüzde 365 arttı. 1 litre rakıda 2010'da 51.48 lira olan ÖTV tutarı 3 Temmuz'da yüzde 6.89 artırılarak 279.29 liraya çıktı. Böylece son 10 yılda vergi artışındaki oran yüzde 443 oldu” diye konuştu.

Optimal denge aşıldı

2006'da her 100 liralık ÖTV'nin 5 lirası alkollü içeceklerden elde edilirken, 2019'da bu rakamın 10 liraya çıktığını belirten Bingöl, şöyle devam etti: “Yani alkollü içkilerin ÖTV içindeki payı yüzde 100 arttı. Bu durumun, toplumun sağlığını koruma, gençliği zararlı alışkanlıklardan uzak tutma politikası ile ilgilisi kalmadı. Uygulamadaki aşırılık, alkollü içecekler üzerinden alınan ÖTV'yi vergi politika aracı olmanın ötesinde yaşam tarzına doğrudan müdahaleye dönüştürdü.”

Vergilemenin optimal denge işi olduğuna dikkat çeken Bingöl, “Bu nokta aşılırsa vatandaş kaçak ürünlere yönelir. Bu nedenle devletin sağlık harcamaları artar. Sanılanın aksine vergi gelirleri artmaz, hatta azalır. En acısı da telafisi olmayan ölümler yaşanır” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *