ANASAYFA arrow right Güncel

Favipiravir etkin maddeli iki yerli ilacın seri üretimine başlandı

Favipiravir etkin maddeli iki yerli ilacın seri üretimine başlandı
YAYINLAMA: 13 Temmuz 2020 / 21.25
GÜNCELLEME: 13 Temmuz 2020 / 21.25
Gaziantep Üniversitesi Teknopark firması Farmagen’in ortak çalışmalar yaptığı Atabay Kimya ve Sanayi Ticaret A.Ş ile Novel Farma’nın Covid 19 tedavisinde kullanılan Favipiravir etkin maddeli iki milli ve yerli ilacı seri üretime başladı.

Gaziantep Teknopark firması olan Atabay Kimya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi de Covid 19 tedavi protokolünde kullanılan ilaçlardan birinin etken maddesi olan Favipiravir’i yerli ve milli olarak sentezleyerek bu etken maddeyle yapılan Favicoir adlı ilacı seri üretime başladı.

Firma, ilacın üretime başlamasındaki katkılarından dolayı ulusal gazetelere teşekkür ilanları verdi. İlanda, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal olmak üzere emeği geçenlerin adını tek tek sıralayarak ilgi ve hassasiyetleri için teşekkür etti. Rektör Gür de sosyal medya hesabından Atabay Firması ve ilacın üretime başlamasındaki katkılarından dolayı GAÜN Teknopark çalışanlarına minnet duygularını ifade etti. 

GAÜN yetkilileri, biyoeşdeğerlik Ar-Ge çalışmaları GAÜN Teknopark firması Farmagen İKU Merkezi’nde tamamlanan ve üretimi Novelfarma tarafından gerçekleştirilen COVID-19 tedavisinde yerli ve milli diğer bir ilacın ruhsatının Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından düzenlendiğini ve seri üretime geçtiğini belirterek, “Firma ilaçtan 5 bin kutu da Sağlık Bakanlığı’na hibe olarak verdi. Üniversitemizin katkılarıyla ülkemiz Covid 19 ile mücadelede daha da güçlü” dedi. Müjdeyi sosyal medya hesabı twitterden duyuran Farmagen CEO’su ise, “Hepimiz iyi bir takım oyuncusuyuz ve zincirin en zayıf halkası kadar güçlüyüz ve şanslıyız ki aramızda zayıf halka yok. Gaziantep Teknopark klinik araştırmalar için bize en iyi ortam” şeklinde bildirimde bulundu.

Gaziantep Teknopark Firması Farmagen İKU Merkezi’nde biyoeşdeğerlik çalışması yapılan 5 ilaçtan ikisinin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak seri üretime başladığını, kalan üçünün de yakın bir zamanda gerekli üretim prosedürünü tamamlayarak Türkiye’nin Covid 19 mücadelesinde yerini alacağını belirten yetkililer açıklamasını şöyle tamamladı: “Bu iki müjdemize ek olarak inşallah yakın bir gelecekte yeni üretim müjdeleri de vermeye devam edeceğiz. Farma (İlaç) endüstrisinde başarı ekosistem işidir. Güçlü bir altyapı, deneyimli akademisyenler, özel sektörü bünyesine katabilecek işbirlikleri ve bunları koordine edecek vizyon gereklidir. Üniversitemiz işte bu koordinasyonu en iyi şekilde sağladığı için üretiyor. Bizi izlemeye devam edin.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *