ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Fatura vurgunu

Fatura vurgunu
YAYINLAMA: 26 Haziran 2020 / 19.52
GÜNCELLEME: 26 Haziran 2020 / 19.52
Kaçak enerji bedelini abonenin faturasına yansıtan TEDAŞ, ettiğini buldu

TEDAŞ’ın sayaç okuma, açma ve kesme işlemlerini yapan özel şirket personellerinden bazılarının kuruma yüklü miktarda borcu bulunan abonelerin borçlarını sisteme girerek çok düşük rakamlarda gösterdikleri, hatta bir kısmını sıfırlayarak karşılığında para aldıkları ileri sürüldü. İddiaya göre uzun süreden beri devam eden usulsüzlük yoluyla kurumun trilyonlarca lira zarara uğratıldığı ifade ediliyor. Olayla ilgili TEDAŞ inceleme başlatırken, Bakanlığın da konudan haberdar edildiği bildirildi.

TEDAŞ’ın 5 Ocak 2001 tarihinde açtığı sayaç okuma ve kesme ihalesini bir yıl önceki fiyatla aldığı ileri sürülen Gürsan Firması’nda yaklaşık 10 aydan bu yana çalışan ve daha önce de yine bu işi yapan firmalarda çalıştığını ileri süren Filiz Çetin ile aynı firmada çalışan İbrahim Ozdemir, Sedat Ataşalan ve Kadir Tutak, gözlemledikleri korkunç usulsüzlükleri açıklayarak, durumdan TEDAŞ Genel Müdürlüğü, İl Müdürü, Valilik, Emniyet Müdürlüğü, ANAP Genel Merkezi ile firmanın Ankara’da bulunan sahibini haberdar ettiklerini açıkladılar.

Firma elemanlarının, TEDAŞ’ın personeli olmadığı sırada sisteme girerek yüklü miktarda enerji borcu bulunanların borçlarının önemli kısmını sildiğini, böylece sistemdeki ile daha önce alınan fatura arasındaki anormal farkın çok açık şekilde görüldüğünü belirterek, bu şekilde kurumun trilyonlarca lira zarara uğratıldığını iddia ettiler.

Gürsan firmasında görev yaparken yaşanılan usulsüzlüklere alet olmamak için işten ayrıldıklarını belirten Özdemir, Ataşalan, Çetin ve Tutak’ın imzalan bulunan açıklamada, Çetin, gelişmeleri şöyle dile getirdi:

“Gürsan firması 5 Ocak 2001’de TEDAŞ’ta ihbar, açma, kesme işlemlerine başladı. Aynı firmaya Şahinbey ve Şehitkamil ilçelerinin işi, bir yıl önceki fiyatla ihale yapılmadan verildi. Daha önce Şehitkamil’i okuyan Erbim firması Gürsan ile anlaşarak bu işi yapmaya başlayınca Erbim’de görevli Şehmuz Üzüm, Gürsan’a okuma sorumlusu olarak geldi.

Çalışma sistemi değişti, farklı usulsüzlükler yapılmaya baklandı. Bu duruma karşı çıkanlar ise bir bir işten çıkarıldılar. Üzüm, kendi görevini bırakıp beni takip ederek kaçak işlemlerle ilgilenmeye başladı. Kaçak raporlan bu şahsa teslim ediliyordu. Fakat raporlar geri döndüğünde bunların bazılarının kaçak ekibine bildirilmediğini gördük. Bunun yanı sıra yüksek fatura çıkan aboneler kaçak olduklarını bildikleri an, para karşılığı bilgisayardan Şehmuz Üzüm ve Ömer Yılmaz düzeltme yapıyordu. Bu durum fark edildiğinde yetkili olan Kemal Aras’a bilgi verdik.

Aras’ın cevabı ise ‘Şehmuz işini bilir, o yüzden onun yaptıklarına karışma ve sana ne söylüyorsa onu yap’ diye bizi azarlıyordu. 7 Yıldan bu yana TEDAŞ’ta çalışıyorum. Şimdiye kadar böyle bir olayla karşılaşmadım. Benim bu tepkimi fark eden Şehmuz Üzüm ‘Bu işleri böyle yapmak zorundayız gelir gideri kurtarmıyor. Ayrıca benim söylediklerimi yaparsan bir sorun çıkmaz. Çünkü TEDAŞ’ta ben ne dersem o olur. Oradaki müdürleri ben getirdim. “

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *