ANASAYFA arrow right Yaşam

Fabrikalarda Koronavirüs yayılmaya devam ediyor

Fabrikalarda Koronavirüs yayılmaya devam ediyor
YAYINLAMA: 26 Nisan 2020 / 20.00
GÜNCELLEME: 26 Nisan 2020 / 20.00

Fabrikalarda Koronavirüsün yayılmaya devam ettiğini söyleyen DİSK Tekstil işçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Son bir haftadan beri fabrikalardan pozitif vaka haberleri geliyor. Tespitlerimize rağmen birçok fabrika Koronavirüs çıkmasına rağmen üretime devam etti. Dolayısıyla bu tür fabrikalardaki tüm işçilerin karantina altına alınması ve test yapılması gerekirdi. Ancak bu yapılmadı. Yani işçiler ölüme ve kaderine terk edildi” siteminde bulundu.
İşçiler, “Biz insan değil miyiz” diye soruyor
Sokağa çıkma yasağına rağmen Başpınarda ki birçok fabrikanın açık olduğunu ve işçilerin çalıştırıldığını belirten Türkmen, “İşçiler, ‘Bu yasak insanların sağlığını korumak için alınıyorsa, biz insan değil miyiz diye soruyor” ifadelerini kullandı. “O zaman OSB’deki fabrikalar açıksa, küçük esnafın ne suçu var. Onların neden dükkanları kapalı? Çuval, iplik, branda üretmek serbest ise o zaman sokağa çıkma yasağının mantığı ne? O zaman herkes çalışsın” dedi.
Sokağa çıkma yasağı yerine kapsamlı bir karantina uygulamasından yanayız
Fabrikalardaki durumu ‘Vahim’ olarak değerlendiren Türkmen, “Fabrikalarda çalışan işçiler, Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan önlemlerin dışında tutuldu. Hem Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi hem de salgını önlemek için alınan sağlık tedbirleri içerisinde işçiler yoktur. Sokağa çıkma yasağının amacı insanlar evlerinden çıkmamasını ve birbiri ile temaslarını önlemek. Biz sokağa çıkma yasağı yerine kapsamlı bir karantina uygulamasından yanayız” diye konuştu.

İlk sokağa çıkma yasağının üzerinden 3 hafta geçtiğini kaydeden Türkmen, “İlk sokağa çıkma yasağı uygulandığında, İçişleri Bakanlığı genelgesine göre sadece unlu mamul ve medikal malzeme üreten yerler açık olacaktı. Ama Gaziantep’te çuval, plastik ve ambalaj üreten birçok fabrikada çalıştı. Kömür çuvalı veya poşet üretenler gıda üretimi için üretiyoruz diyerek izin alıp üretim yaptılar. Sokağa çıkma yasağının ikinci haftasında çalışabilir fabrikalar arasına bunlarda girdi. Ancak bu genelge kapsamına girmeyen kumaş, branda hatta kontrplak üretenler bile izin aldı. Yetkilileri arayıp gerekçesini sorduğumda, “İhracatla acil sipariş yetiştirmek zorunda olanlar izin aldı” cevabını verdiler. Sonra sokağa çıkma yasağında ki üçüncü genelgeye bu fabrikalarda alındı. Yani sokağa çıkma yasağını bile işverenlere göre ayarladılar” ifadelerini kullandı.
27 yaşında Koronavirüsten vefat eden Uğur Kartal’ın hesabını kim verecek?
DİSK Tekstil İşçileri Sendikası Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, konuşmasına şöyle devam etti: “Fabrikalarda ki işçilerin sağlığının nasıl tehlikeye atıldığına yönelik yaptığım açıklamalar ve paylaşımlar nedeniyle bir ay önce gece yarısı gözaltına alındım. Yaptığım paylaşımlardan biri de Akınalbella, Şireci ve bazı fabrikalarda Koronavirüs çıktığı halde işçilerin çalışmaya devam ettiğiydi. Şimdi Akınalbellada çalışan 27 yaşındaki Uğur Kartal isimli bir işçi Koronavirüs nedeniyle öldü.  Koronavirüs çıktığı halde işçiler çalıştırılıyor dediğim için beni gözaltına alanlar bu işçinin ölümüne neden olanlardan hesap soracaklar mı? Bu kenti yönetenler ve savcılar bu iş verenin ifadesini alacaklar mı, bir işlem yapacaklar mı? Ama biz hesap soracağız. Uğur Kartal’ın ölümünden, bu salgının işçiler arasında yayılmasından ve bundan sonra olabilecek işçi ölümlerinden başta işveren ve kenti yönetenler olmak üzere önlemlerin alınıp alınmadığını denetlemeyen yetkililer ve işçileri aç kalmak ve virüse yakalanmak arasında tercihe zorlayanlar sorumludur.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *