ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Evli kadınların çoğu, koca ve babalarından şiddet görüyor”

“Evli kadınların çoğu, koca ve babalarından şiddet görüyor”
YAYINLAMA: 12 Ocak 2021 / 13.39
GÜNCELLEME: 12 Ocak 2021 / 13.39

Ülkemizde özellikle aile içinde kadının şiddete maruz kaldığını ifade eden Cumhuriyet Savcısı Halil Serdaroğlu, yeni Medeni Kanun’da şiddete uğrayan kadının Sulh Hukuk Hakimliği’ne başvurması gerektiğini açıkladı. Serdaroğlu, sürekli dava açma yerine bazen sorunların konuşarak çözümlenebileceğini kaydetti.

Valilik Kadın Statüsü Birimi tarafından yeni Türk Medeni Kanunu’nun içeriği ve yapılan düzenlemeler hakkında Şahinbey Halk Eğitim Merkezi'ndeki kursiyer öğrenciler için panel düzenlendi. Panele çevre köylerden kadınlar da ilgi gösterdi. Panele konuşmacı olarak Av. Handan Koral, Cumhuriyet Savcısı Halil Serdaroğlu, Asliye Hukuk Hakimi Yakup Şafak katıldı.

Cumhuriyet Savcısı Halil Serdaroğlu, şiddete maruz kalan kadınların Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurması gerektiğini ifade ederek, “Bu durumda koca evden uzaklaştırılabilir. Dövmeyin denebilir. Eşyalarına zarar vermemesi için gerekli tedbirler alınabilir. Bazen de koca evini telefonla bile arayıp rahatsız etmeyebilir. Bunun gibi birçok önlem alınarak şiddete maruz kalan kadınlar korunabiliyor” diye konuştu.

Panelde yeni Medeni Kanunu'nda yapılan değişikleri ve düzenlemeleri anlatan Cumhuriyet Savcısı Halil Serdaroğlu, Ailenin Korunması Yasası’na değinerek, “Ailenin Korunması Yasası 1998 yılında Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Bu, Norveç, Amerika, Avusturya, İrlanda ve birkaç ülkede uygulanan kanunun aynısı. Ailenin Korunması Kanunu ile özellikle şiddete uğrayan kadınlarımız haklarını arayacak” dedi. 

Serdaroğlu, gazetelerde sık sık ‘Koca dayağından öldü, kocasını öldürdü, koca dayağından dolayı boşanıyor’ gibi haberler yer aldığını, bu haberlerin kadının erkekten gördüğü şiddeti gözler önüne serdiğini ifade ederek, “Bir takım çalışmalar göstermiştir ki erkeğin eğitim düzeyi yükseldikçe, kadına uyguladığı şiddet azalıyor. Çalışan kadınların şiddete maruz kalma olayı çalışmayan kadınlara oranla daha az. Evli kadınların çoğu koca ve babalarından şiddet görmüştür. İntihar etmek isteyen kadınların tamamına yakını şiddete maruz kalmıştır. Şiddet uygulayan erkeklerin yüzde 30’unun üzerinde şiddet uyguladığı ortaya çıkmıştır. İşte bu gibi şiddet olaylarına maruz kalanların haklarını arayacakları, bu kanun hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *