ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Evlerimizin yapımında ve kullanılmasında tedbirli olmalıyız

Evlerimizin yapımında ve kullanılmasında tedbirli olmalıyız
YAYINLAMA: 10 Ağustos 2020 / 12.03
GÜNCELLEME: 10 Ağustos 2020 / 12.03

Şehrimizde ve Türkiye'de bilgisizlik yüzünden büyük enerji kayıpları oluyor. Yurt genelinde enerji kaybını önleyecek tedbirler alındığı taktirde yılda 5 milyar liralık tasarruf sağlanabilecek. Kış aylarında kapı ve pencerelerin iyi görev yapmaması, duvarların kalın tuğlalarla inşa edilmemiş, çatı ve duvarların ısıya karşı izole edilmemesi yüzünden linyit ve katı yakıtlardan 322 bin, 244 ton fuel-oil 107 bin 857 ton boşu boşuna yanarak havaya uçuyor. Bunun mali portresi de beş milyar lira.

Kapı ve pencerelerin iyice tecrit edilememesi yüzünden yüzde 15 ısı kaybı, binalarda kalın tuğla kullanılmaması yüzünden yüzde 35 ısı kaybı, pencerelerde çift cam kullanılmadığından yüzde 40-50 oranında ısı kaybı oluyor. Bu yüzden de kullanılan ısı enerjisinin yarısı boşa harcanmış oluyor.

Evlerde ve işyerlerinde enerji tasarrufu yapmak için çok dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle hanımlar soğuk havalarda kapıyı açarak kapı aralarında konuşmaktan vaz geçmelidir. Çamaşır makinaları iyice dolmadan çalıştırılmamalı, yemekler ağzı kapalı kaplarda pişirilmelidir.

Odaların sıcaklığı 22-24 dereceyi geçmemelidir. Kalorifer radyatörleri yaldızla boyanmamalı, radyatörlerin arkasına duvar kısmına parlak tenekeler konmalı, pencereler kalın perdelerle kapatılmalı. Kalorifer peteklerinin üzerleri kapatılmamalı. Peteklerin üzerine mermer konmamalıdır. Sobalı evlerde i se soba boruları uzun olmamalı, kömürler tüterek değil, alevli bir şekilde yakılmalıdır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *