ANASAYFA arrow right Sağlık

"Evdeki göz yaralanmalarına en çok 4 yaş altı çocuklar maruz kalıyor"

"Evdeki göz yaralanmalarına en çok 4 yaş altı çocuklar maruz kalıyor"
YAYINLAMA: 13 Eylül 2021 / 18.01
GÜNCELLEME: 13 Eylül 2021 / 18.01
Prof. Dr. Erdinç Aydın, pandemi sürecinde trafik kazalarında ve ev dışı kazalarda azalma olduğunu, buna karşın ev kazalarında ve istismara bağlı göz yaralanmalarında artış görüldüğünü belirtti.

Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), pandemi döneminde evde meydana gelen kazalar sonucu hem yetişkinlerde hem de çocuklarda göz yaralanmalarının dikkat çekici bir şekilde arttığını açıkladı.

Türk Oftalmoloji Derneği Oküler Travma ve Medikolegal Oftalmoloji Birimi Başkanı Prof. Dr. Erdinç Aydın, pandemi sürecinde trafik kazalarında ve ev dışı kazalarda azalma olduğunu, buna karşın ev kazalarında ve istismara bağlı göz yaralanmalarında artış görüldüğünü belirtti. Özellikle 4 yaş altı erkek çocukların travmalardan daha fazla etkilendiğini ve kalıcı görme kayıpları yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Aydın, göz travmalarının, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de görme kaybının en çok görülen sebepleri arasında olduğunu belirterek, Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre her yıl 55 milyon göz yaralanmasının meydana geldiğini belirtti.

Aydın, "Göz travmaları nedeniyle de her yıl 19 milyon kişi tek taraflı, 1 milyon 600 bin kişi ise bilateral görme (iki gözde birden görme kaybı) yetisini kaybediyor" dedi.

Travmaların yüzde 41'inin ev kazalarında meydana geldiğini ve sıklıkla çocuklarda görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Aydın, "En çok yüzde 32'lik oranla künt cisim travmaları, daha sonra da yüzde 14 ile cam, makas, bıçak kesici cisim yaralanmaları şeklinde oluşmaktadır. Yaralanmaların yüzde 70 oranında ön segment yani gözün saydam kısmının yaralanması şeklinde meydana geliyor. Bir diğer önemli gelişme ise Covid-19 pandemi döneminde ev kazalarının artışına bağlı olarak ev içi göz travmalarının sayısında da dikkat çeken şekilde artış yaşandı" diye konuştu.

Aydın şu önerilerde bulundu:

"Çocukluklardaki yaralanmalar basit önlemlerle birçoğu engellenebilir. Korumalı topraklamalı-priz kullanımı, kesici ve delici cisimlerin kapalı veya çocukların ulaşamayacağı yerlerde tutulması, keskin dolap ve kapı kenarlarına silikon çerçeveler yapıştırılması, devrime olasılığı olan TV ve cam dolapların sabitlenmesi, kapılara stoper konması, kapı kollarının keskin köşeli olmaması olası birçok kazayı önleyecektir."

TOD hakkında

Türk Göz Hekimlerinin resmi ulusal mesleki derneği. Göz hastalıkları uzmanlarını ve bu konuda uzmanlık eğitimi almakta olan hekimleri bünyesinde barındırıyor. 5 bini aşkın üyesiyle ulusal göz sağlığına katkıda bulunmayı, üyelerinin mesleki ve bilimsel alanlar başta olmak üzere her alanda gelişmelerini sağlamayı, haklarını korumayı, halkın göz sağlığını ve mesleğin geleceğini tehdit eden etik ve bilim dışı uygulamalarla mücadele etmeyi amaçlıyor. 1928 yılında kurulan derneğin genel merkezi İstanbul'da bulunuyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *