ANASAYFA arrow right Yaşam

Evcil hayvanlara çip terki: Sayıları üçe katlandı

YAYINLAMA: 02 Ocak 2023 / 15.32
GÜNCELLEME: 02 Ocak 2023 / 15.32
Hayvan sahipleri, 31 Aralık gecesi dolan süreye rağmen çip taktırmadıkları evcil hayvanlarını sokağa terk etmeye başladı.

Her Eve Bir Pati Derneği Başkanı Emre Demir, “Normal aylarda bizim bahçemize 20-30 dostumuz gelirken, şu anda 80-90’lara dayandı” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'ne göre evde yaşayan kedi, köpek ve gelinciklere çip takma zorunluluğu getirildi. Evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, 1 Ocak 2023 itibarıyla hayvan başına 3 bin 469 TL ödeyecek. Çip bulunamayan yerlerde ise evcil hayvan sahibi, Tarım ve Orman İl Müdürlükleri ya da veterinerde beyanname doldurup, çipe ulaşıldığı zaman uygulama gerçekleştirilecek. Çip taktırdıktan sonra evcil hayvanını sokağa bırakanlara da 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak.

Hürriyet'in haberine göre; Her Eve Bir Pati Derneği Başkanı Emre Demir, çip uygulama süresinin bitmesinden kaynaklı olarak evcil hayvanları terk sayılarında artış olduğunu söyleyerek, şunları ifade etti:

“PETVET sisteminde kayıtla ilgili son dönemlerdeki yoğunluk ve bunun akabinde yaşadığımız birtakım problemler ortaya çıktı. Ne yazık ki bu dostlarından vazgeçen insanlar da söz konusu. Evlerde yaşayan dostlar terk ediliyor. Normal aylarda bahçemize 20-30 dostumuz gelirken, şu anda 80-90’lara dayandı. Ev ortamına alışmış bu hayvanların bırakın sokakları, barınaklarda bile yaşamaları çok zor.”

Yedikule Hayvan Barınağı Yöneticisi Meral Olcay, “Son bir hafta içerisinde küçük ırk ev köpeklerinin terk edilme oranında artış oldu.İnsanlar en kolay yolu tercih ettiler. Hayvanlarını terk ettiler maalesef" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *