ANASAYFA arrow right Ekonomi

Ev kredisinde icralık olanların sayısı artacak

Ev kredisinde icralık olanların sayısı artacak
YAYINLAMA: 20 Ocak 2021 / 21.27
GÜNCELLEME: 20 Ocak 2021 / 21.27
Yıldız Gayrimenkul Kurucusu Mustafa Yıldız, sektörün son durumunu Sabah’a değerlendirdi

Konut fiyatlarının artmaya devam ettiğini ve fiyatların İstanbul ile yarıştığının altını çizen Yıldız, “Konut faiz oranlarının 0.69’lara kadar düştüğü zamanlarda insanlar ev sahibi olabilmek için banka kredilerine yöneldi ve başvuranların hemen hemen hepsi kredi aldı. Lakin şu anda yaşam şartlarının zorlaştığı bir zamanda evine ekmek götürmekte zorlanan vatandaş, aldığı evin kredisini ödeyemediğinden icralık duruma düştü. İnternet sitelerine bakıldığında kamu bankalarından icralık evleri görebiliriz. Eğer ekonomi bu şekilde devam ederse icralık olan vatandaş sayısı artacak” dedi.

İnsanların ev sahibi olma hayali başka bahara kaldı

Yıldız, “Konut faiz oranlarının düşmesiyle hareketlenen emlak sektörü faiz oranlarının yeniden yükselmesi sonucunda durağanlaştı. Bizler fiyatların düşmesini beklerken, her geçen gün artmaya devam ediyor. Kentimizde 2+1 dairelerin fiyatları 400 bin liradan başlarken, 500-600 bin liraya kadar çıkıyor. 3+1’lerin fiyatları ise 550 bin liradan başlayıp üst limit yoktur. Bu fiyatlar ortalamadır ve bölge bölge değişebiliyor. O nedenle böylesi bir ortamda alım gücü düşen insanların ev sahibi olmaya hayalinin başka bahara kaldığını söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı. 

İlgili kurumların denetimlerini sıklaştırması gerekiyor

Emlak sektörünün ele ayağa düştüğünü kaydeden Yıldız, denetimlerin artması gerektiğine dikkat çekti. “Sektörümüzün daha kaliteli ve iyi bir hizmet sunabilmesi için kanun çıkarıldı. Çıkarılan kanuna göre ev, arsa gibi işlemlerin alım satımını sadece emlakçılar yapabilecek. Fakat bu kanunun şu anda uygulandığını düşünmüyorum. Çünkü kapıcı, bakkal, manav, fırınca gibi farklı mesleklerde çalışanlar aynı zaman bizim işi de yapmaktadır. Böylesi bir durumda sektörün kaliteli olması beklenemez. Dolayısıyla ilgili kurumların bir an önce harekete geçmesi, denetimlerini sıklaştırması gerekiyor. Bu yapılmadığı takdirde sektörün iyi bir hizmet vermesi beklenmemeli” açıklamasında bulundu.

750 lira kira 1000 lira nakdi destek hiçbir yaramıza merhem olmaz

Sektör olarak devletten hiçbir destek görmediklerini vurgulayan Yıldız Gayrimenkul Kurucusu Mustafa Yıldız, “Her sektör gibi bizlerde pandemi sürecinden olumsuz etkilendik. Zaten konut fiyatlarının artmasıyla satışlar durdu. Geçim şartlarının ağırlaştığı bir zamanda insanların derdi sadece evine ekmek götürebilmek, ev almak değil. Dolayısıyla satış olmayınca gelir gideri karşılamıyor. Şu anda verilen 750 lira kira 1000 lira nakdi destek hiçbir yaramıza merhem olmaz, olmuyor. Daha iyi şartlar altında destek verilmeli. Bugün esnaf kefaletlerde faiz oranları yüzde 4.5’ten yüzde 8.5’e yükseldi. Zor günler geçirilen esnafa böyle bir zamanda bu faiz oranı nedir? Esnafa destek olacaklarına köstek oluyorlar. Kısacası devletin sektöre gereken desteği vermesini canı gönülden arzu ediyoruz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *