ANASAYFA arrow right Yaşam

Eti işleyip saklamak için vakit kaybetmeyin

Eti işleyip saklamak için vakit kaybetmeyin
YAYINLAMA: 26 Temmuz 2020 / 20.45
GÜNCELLEME: 26 Temmuz 2020 / 21.21
Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilciliği Medya İletişim Komisyon Başkanı Gamze Atar, kurban etinin tüketilmeden önce en az 12 saat buzdolabında (+4°C) dinlendirilmesi tavsiyesinde bulunurken, “Eti işleyip saklamak için vakit kaybetmeyin” dedi.

Bu Kurban Bayramının öteki Kurban Bayramlarına göre daha farklı geçeceğini kaydeden Atar, “İlerleyişi ilk zamanlardaki gibi olmasa da özellikle ilimiz ve çevresinde halen etkisini yoğun hissettiğimiz Covid 19 salgını hayatımızdaki birçok alışkanlığı değiştirdi. Kurban bayramı alışverişi esnasında, kurbanlık seçiminde, kurbanlık hayvanların nakliyesi, kesilmesi, paketlenmesi ve dağıtımı esnasında sosyal mesafenin korunmasına, kişisel koruyucuların kullanılmasına (maske, tek kullanımlık eldiven, siperlik vb.) ve kişisel hijyene aynı salgın zamanının başındaki ciddiyet ve hassasiyetle dikkat etmemiz, sadece bizim değil yakınlarımızın de sağlığını korumak için gerekli” ifadelerini kullandı.

Sağlık kontrolü yapılmayan hayvanların etleri tüketilmemeli

Her bayramda olduğu gibi bu bayram da sağlığı tehdit edebilecek konulardan biri ise zoonotik yani hayvandan insana bulaşan hastalıklar geldiğini belirten Atar, “Bunlar bruselloz, şarbondan başlayarak kist hydatike kadar geniş bir yelpazdeki hastalıklardır. Bunlardan korunmamın yolu öncelikle kurbanlık satın alan kişilerin gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan hayvanlarla temasa geçmemeleri ve bunların etlerini tüketmemeleridir. Ayrıca kurbanlık hayvan naklinin, kurban kesilmesinin, kurban kesim yerlerinin ve kesim sonrası etin işlenmesi esnasında gerekli asgari teknik, hijyenik ve güvenlik şartlarına uyulması gerekmektedir. Kesim ekipmanlarının hijyenik olması, her kesimden sonra dezenfekte edilmesi, mümkünse kurban kesme ve paylamanın işin ehli kişilere vekalet edilmesi, yerel yönetimlerin izin verdiği yerlerde kesim yapılması, iç organların ve içeriklerinin de usulüne uygun bir şekilde imha edilmesi, sokak ve evcil hayvanlara verilmemesi de dikkat edilmesi gereken önemli konulardan” şeklinde konuştu.

Atar, “Bu yıl Kurban Bayramının, yılın en sıcak günlerine denk gelmesi, elbette etlerin bozulmadan soğutucu dışında kalabileceği vakti oldukça daraltmıştır. Kurban kesimini takiben etlerin işlenerek ya da işlenmeyerek hızla buzdolabına, buzluğa ya da dondurucuya alınması gerekmektedir. Ortalama başlangıç bakteri yüküne sahip bir et işlenme çeşidine bağlı olmakla birlikte, ortalama, buzdolabında (+4°C) 2-3 gün, buzlukta (-3°C) 1-2 hafta, dondurucuda (-18°C) ise en fazla 6 ay saklanmalıdır. Bu yıl Kurban Bayramı yılın en sıcak günlerine geldiği için etinizin öteki bayramlardan daha az dayanması da olası” diye açıklamada bulundu.

Kurban eti tüketilmeden önce en az 12 saat buzdolabında bekletilmeli

Kurban etinin tüketilmeden önce en az 12 saat buzdolabında +4 derecede dinlendirilmesi önerisinde bulunan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilciliği Medya İletişim Komisyon Başkanı Gamze Atar, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Aynı şekilde etlerin iyi pişirildiğinden de emin olunmalıdır. Etlerin yağda kızartılarak veya kömür ızgarasında ateşe yakın pişirilmesi kanserojen maddelerin oluşmasına neden olabilir, ette bulunan vitaminlerin kaybolmasına, etin yüzeyinin yanmasına, etteki su ve besin değerlerinin kaybolmasına yol açabilir. Etler C ve E vitaminleri ile kalsiyum bakımından zayıftır, bu nedenle C ve E vitamininden zengin meyve ve sebzelerle birlikte tüketilmelidir, antioksidan bakımından zengin sebzelerle hazırlanmış salatalara da sofrada yer vermelidir. Ayrıca yoğun et tüketiminin karaciğer ve böbreklere de ek yük getireceğinden sıvı tüketiminin arttırılması da faydalı olacak.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *