ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Esnafın yüzünü bayram bile güldürmedi

Esnafın yüzünü bayram bile güldürmedi
YAYINLAMA: 26 Ekim 2020 / 20.56
GÜNCELLEME: 26 Ekim 2020 / 20.56

Konfeksiyoncular, bayrama rağmen önceki yıllara göre satışlarda yüzde 90’lara varan düşüş yaşandığını belirtirken, işportacılar da fiyatların ucuz olmasına rağmen satış yapamamaktan yakındı. Satışlar konusunda Sabah’a açıklama yapan konfeksiyoncu Mustafa Polat, önceki bayramlara göre satışların yüzde 90 oranında düştüğünü belirterek, “Geçmiş yıllardaki bayramlarla bu bayram arasında çok büyük fark var. Fiyatları geçen yıla göre yarı yarıya düşürdük, ama alan yok. Satış yapamıyoruz. Önceki bayramlarda başımızı kaşıyacak vaktimiz olmazdı. Getirdiğimiz mallar elimizde kaldı” dedi.

Biz de eskiye güvenerek bir çok ürünü normal günlere göre daha fazla getirdik. Ama bayram geldi çattı, buna rağmen aldığımız malın dörtte birini bile satamadık. Satın aldığımız mallann parasını nasıl ödeyeceğiz, şimdi onu düşünüyoruz. Dükkan kiralanınız çok yüksek, ödeyemez olduk. Geçim sıkıntısıyla karşı karşı-yayız. Böyle giderse yakında küçük esnaf diye birşey kalmayacak" dedi.

Pasaj esnafından Mahmut Tebir, bayramın normal günlerden farklı olmadığını söylerken, “Zaten normal günlerde de satamıyoruz, şimdi de. Önceki yıllarda gece geç saatlere kadar müşteriden geçilmezdi. Şimdi gezen çok, ama alan yok. Aylar öncesinden getirdiğimiz eşyalar duruyor. Satılmadığı için fiyatlan düşürdük, ama nafile, yine aynı. Çok seyrek müşteri geliyor, onlar da aldıkları malı pazarlıkla maliyetinden bile aşağıya alıyor. Dükkan kiralarımız, borçlarımız birikti. Ödemek için zaranna satmaya başladık. Borcum olmasa şu an iş terki yapanm. Ama ödemek zorunda olduğum borçlarım var. Elimdeki mallan zaranna satarak borçlanmı kapatıyorum. Zaten iş yokken bir de seyyar satıcılanmız çıktı.

Adamlarda vergi, elektrik, su, dükkan kirası gibi sorunlar yok. Hiçbir masraflan olmayan seyyarlarla nasıl rekabet ederiz. Sattığımız malın çoğu masraflara gidiyor. Onlar hiçbir masraf yapmadan bizim mallanmızın aynısını satıyor. Nasıl rekabet edebiliriz onlarla? Seyyar satıcıların da bir yerde toplanarak vergiye bağlanmasını istiyoruz. Benim de hiçbir masrafım olmasın onlann yan fiyatına yine satarım" şeklinde konuştu.

İşportacı Yusuf Yücel ise esnaf gibi satışla-nn azlığından yakınıyor. Geçen bayramlara göre fiyatlann yan yanya düşmesine rağmen satışlarda en ufak bir kıpırdanma olmadığını belirterek, “Bayram geldi, halen 5-10 parça mal satabildik. Geçen bayramda 4.5 milyona sattığımız kazağı şimdi 3.5 milyona veriyoruz, ama yinede satamıyoruz. Biz bayram sebebiyle satanz diye fazladan maİ aldık. Hepsini borca alıyoruz. Ama şu an satış yapamadığımız için bu mallann parasını nasıl ödeyeceğiz bilmiyorum. Gaziantep mallan satıyoruz. Kalite olarak İstanbul kalitesi yakalandı. Sattığımız en pahalı kazak 7 milyon lira. Bir mağazaya göre üçte bir fiyatına. Yine de satamıyoruz" diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *