ANASAYFA arrow right Ekonomi

Esnafın yüzde 95’i bankalara borçlu, yüzde 15’i icralık 

Esnafın yüzde 95’i bankalara borçlu, yüzde 15’i icralık 
YAYINLAMA: 09 Ağustos 2021 / 20.54
GÜNCELLEME: 09 Ağustos 2021 / 20.58
Koronavirüs salgınının esnaf üzerindeki olumsuz etkileri devam ediyor. Özel halk otobüsü esnafı, zor şartlarda ayakta durduklarını, bir çıkış yolu ve kapısı aradıklarını söyledi   

Gaziantep Minibüsçüler Odası Başkanı Sofu Çolak, yaptığı açıklamada esnafın yüzde 95’inin bankalara borçlu, yüzde 15’inin ise icralık olduğunu söyledi.  Esnafın zor şartlar altında ayakta durduğunun altını çizerken, yüzde 35 zam talebinde bulundu, belediyelerin serbest kartlılar için biniş başına ücret ödemesi gerektiğini ifade etti.

Serbest kartlılar sektörün kanayan yarası 

Serbest kartlıların sektörün kanayan yarası olduğunu anlatan Çolak, “Belediyelerin serbest kartlılar için biniş başına ücret ödemesi lazım. Çünkü çok büyük sıkıntı içerisindeyiz. Aracın tekeri döndükçe masraflarda artıyor. Geçmiş dönemde bir aracın aylık gideri 24 bin lira iken şu anda bu rakam güzergaha göre 30 bin liraya kadar yükseliyor. Zaten Koronavirüs salgını devam ettiğinden ve insanlar halen tedirgin olduğundan toplu ulaşım araçlarını çok fazla kullanmıyorlar” ifadelerini kullandı. 

Hiçbir çıkış yolumuz ve kapımız kalmadı 

“Hiçbir çıkış yolumuz ve kapımız kalmadı” diyen Çolak, “Dolayısıyla en kısa zamanda Büyükşehir Belediyesi’nden yüzde 35-40 zam talebinde bulunacağız. Bu konuda ki dilekçemizi en kısa zaman vereceğiz. İstanbul’da toplu taşımaya yüzde 15 zam yapıldı. 20’ye yakın ilde dolmuşçu esnafına yönelik pandemi desteği ile serbest kartlılara yönelik biniş desteği verilirken, bize neden verilmiyor? Diğer illerde nasıl destek veriliyorsa aynı desteklerden bizlerde faydalanmak istiyoruz” diye sordu. 

Esnaf boşuna kürek sallıyor çünkü gelir gideri karşılamıyor 

Esnafın çok zor bir dönemden geçtiğini ifade eden Çolak, giderlerin her geçen gün arttığını dile getirdi. “Yolcu kısıtlamasının olduğu Şubat ya da mart ayında yüzde 8 civarında bir zam aldık. Ancak aracın A’dan Z’ye her şeyine zam geldi. Zaten dolar ve Euro yükseldiğinde zamlanmayan hiçbir şey yok. Dolayısıyla gelen zamlar esnafa çok olumsuz yansımaktadır. Taksi veya servis gibi değiliz. Araç içerisinde bir yolcu da olsa 10 yolcuda olsa hat güzergahında gidip gelmek zorundayız. Kontağı sabah 05:00’te çeviriyoruz akşam 00:00’da kapatıyoruz. Ama esnaf boşuna kürek sallıyor, çünkü gelir gideri karşılamıyor” dedi. Özer Karınca  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *